E-books verkoop in de lift

Dit zal toch niet echt gaan verdwijnen, dacht ik toen ik tussen de middag over de zonovergoten wekelijkse boekenmarkt op het Spui liep. Dat gedrukte boek en deze markt blijven toch gewoon, tot in de eeuwigheid.

Directe aanleiding vormden de cijfers van de American Association of Publishers over de boekverkoop in het afgelopen jaar. Voor ruim $ 24¼ miljard aan boeken gingen er vorig jaar in de Verenigde Staten over de toonbank, een kleine 3% minder dan in 2007 maar nog altijd 10% meer dan in 2002.

En e-books waren de grote winnaars in 2008: de verkoop steeg, tegen de algemene dalende trend in, met een spectaculaire 70% van $ 67 miljoen in 2007 naar $ 113 miljoen in 2008. Honderdendertien miljoen? Maar dat is toch nog geen halve procent van de totale verkopen? Big deal! Of toch wel? Volgens de cijfers van de AAP steeg de verkoop van e-books in de afgelopen jaren langzaam maar gestaag van $ 7,5 miljoen in 2002 naar $ 30 miljoen in 2004 en $ 67 miljoen in 2007. En in het afgelopen jaar ineens die sprong naar $ 113 miljoen. Naderen e-books daarmee het veelbesproken tipping point? Als de verkopen dit jaar met hetzelfde percentage zullen stijgen zouden we dat, over een jaar of tien terugblikkend, zo maar eens kunnen concluderen.

1 comment so far

  1. Bert on

    Nog een aanvulling n.a.v. de verkoopcijfers in de eerste maand van 2009. Die wijzen in dezelfde richting. Zie Publitariat en The Scholarly Kitchen.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: