Eva is tevreden

portrait of a beautiful businesswomanDe Universiteit Twente heeft in opdracht van het ministerie van Economische Zaken een zelftest digitale vaardigheden ontwikkeld. In de test wordt het onderscheid gehanteerd tussen operationele vaardigheden (de knoppen bedienen), formele vaardigheden (inzicht in structuren van digitale media), informatievaardigheden (kunnen zoeken, selecteren en evalueren) en strategische vaardigheden (digitale media effectief gebruiken en toepassen).

Op elk van deze onderdelen moet onder begeleiding van Eva (hier links) een aantal opdrachten uitgevoerd worden en krijgt degene die de zelftest doet onmiddellijk per email feedback op zijn of haar resultaten. Uit eerder onderzoek van de Universiteit Twente is gebleken dat de Net generation weliswaar hoog scoort bij de operationele en formele vaardigheden, maar dat zij het er wat betreft de informatie- en strategische vaardigheden niet beter vanaf brengt dan de digital immigrants. Alleen tussen Internetervaring en operationele vaardigheden blijkt een direct verband te bestaan. 

Juist met die operationele vaardigheden ging ik, volgens de test althans, in de fout: 6 van de 9 opdrachten waren onjuist beantwoord. Uit de feedback die ik via de mail ontving, viel echter niet op te maken waar het dan precies fout was gegaan. Gelukkig scoorde ik op de andere drie vaardigheden maximaal, zodat ik gerustgesteld de complimenten van Eva in ontvangst kon nemen.

Geestelijk vader van Eva, Alexander van Deursen, hoopt op dit onderwerp binnenkort te promoveren.

Advertenties

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: