Go, Google Scholar, Go

Collega Anneke Dirkx van de Leidse UB attendeerde me op een recent artikel in het tijdschrift portal: Libraries and the Academy (helaas, elektronisch alleen betaald beschikbaar) over Google Scholar. Alhoewel de titel van haar post, And the winner is: Google Scholar, en de openingszin, “.. blijkt dat Scholar op veel belangrijke punten het beste scoort”, niet helemaal op een juiste wijze de inhoud van het artikel dekken, is de strekking wel duidelijk: Google Scholar is een geduchte concurrent voor duurbetaalde vakspecifieke databestanden. “A searcher who is unwilling to search multiple databases or to adopt a sophisticated search strategy is likely to achieve better than average recall and precision by using Google Scholar.”

De bevindingen uit dit artikel staan niet op zichzelf. Drie andere, recente voorbeelden van onderzoek met een positieve waardering van Google Scholar als eindconclusie:

1) Scholar verslaat een groot aantal betaalde, vakspecifieke databases als het gaat om de ontsluiting en indexering van Open Access tijdschriften op het gebied van de bibliotheek- en informatiewetenschap. Bron: LIS Open Access E-Journal – where are you? in Webology.

2) Scholar vindt meer relevant materiaal en met een hoger ‘scholarly’ gehalte dan traditionele, betaalde databases. Bron: How Scholarly is Google Scholar? in College and Research Libraries (preprint).

3) voor een vakgebied als engineering biedt Scholar, zeker voor de literatuur van de laatste 20 jaar, bijna dezelfde dekking als de beste vakspecifieke database, in dit geval Compendex. Bron: Google Scholar’s Coverage of the Engineering Literature: An Empirical Study in The Journal of Academic Librarianship.

Alhoewel in het tweede artikel, terecht denk ik, wordt geconcludeerd dat de ware test voor Google Scholar een vergelijkend onderzoek met de Primo’s, AquaBrowsers en Encore’s van deze wereld zal zijn, kunnen we toch ook op dit moment al niet meer om Scholar heen. Een tweetal bibliotheken in Nederland heeft dat inmiddels onderkend, en biedt Google Scholar naast alle betaalde zoekmogelijkheden al op de homepage van de bibliotheek aan (Amsterdam, Wageningen). Een voorbeeld dat navolging verdient?

Advertenties

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: