Binnen nu en vijf jaar…

Een kleine twee jaar geleden maakte collega Peter van Laarhoven melding van de Provocative Statements van het Taiga Forum, een informeel gezelschap van Amerikaanse onderbibliothecarissen dat jaarlijks in de schaduw van de Midwinter Meeting van de grote ALA zich een dag zich overgeeft aan bespiegelingen-met-de-benen-op-tafel over de toekomst van de universiteitsbibliotheken. Afgelopen januari kwamen de Taiganen voor de vierde keer bijelkaar met als doel deze keer een update van de 15 Provocative Statements die ze in 2006 voor het eerst formuleerden. Focus was daarbij op de organisatie, human resources en persoonlijke ontwikkeling.

Peter noemde in zijn post de Provocative Statements prikkelend, en dat zijn ze inderdaad. Ze gaan naar de kern van ons functioneren en ze nodigen door de formule “binnen nu en vijf jaar …” uit tot stevige discussie. Ik noem er hier één, en juist deze omdat hij zich richt op onze (zelfverkozen?) taak als intermediair, de nadruk die ook in alle Nederlandse universiteitsbibliotheken momenteel op faculty liaison wordt gelegd en vanwege de wijze waarop hij tijdens het forum werd gepresenteerd (zie slides 18 t/m 35):

Within the next five years libraries will have given up on the “outreach librarian” model after faculty persistently show no interest in it. Successful libraries will have identified shared goals with teaching faculty and adapted themselves to work at the intersection of librarianship, information technology and instructional technology.

We hebben in Nederland ook een betrekkelijk informeel onderbibliothecarissen-overleg van UKB. Misschien is het een aardig idee dat dat forum zich ook eens aan een sessie Provocative Statements gericht op de Nederlandse situatie waagt.

Advertenties

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: