Divided We Stand (2)

Het kon niet uitblijven dat Robert Darntons bijdrage tegen de Google Books overeenkomst in de New York Review of Books reacties zou oproepen. Paul Courant, Darntons collega van de University of Michigan (ook een van de eerste GBS bibliotheken), reageerde middels een ingezonden brief die hij eerst maar op zijn eigen blog, Au Courant,  plaatste omdat de New York Review hem had laten weten de reactie te lang te vinden. In de nieuwste aflevering van de NYRoB is Courants brief nu inderdaad enigszins ingekort opgenomen, inclusief een reactie van Darnton.

Courant blijft overtuigd van de voordelen van de overeenkomst: 20% van elk gedigitaliseerd boek komt nu publiek beschikbaar; in elke openbare bibliotheek in de VS komt er één terminal met vrije, onbeperkte toegang tot alle door Google gedigitaliseerde werken; en elk digitaal boek zal vergezeld gaan van de link ‘find it in a library’. Je hoort het hem denken: wat willen we in deze meer dan imperfecte wereld eigenlijk nog meer? Courant kan het in ieder geval niet nalaten ook nog even te benadrukken dat we zonder Google nog steeds in een tempo van tienduizend boeken per jaar aan het digitaliseren zouden zijn, nu gaat het met tienduizenden per week. Touché!

Darnton is echter door deze argumenten nog lang niet overtuigd. Hij blijft waarschuwen tegen het monopolie dat Google de facto heeft gerealiseerd op  de digitale beschikbaarstelling van out-of-print boeken. Hij betreurt de overeenkomst van de Amerikaanse auteurs en uitgeverijen met Google die verbiedt om een eventuele concurrent van Google met dezelfde ambities betere voorwaarden aan te bieden dan de voorwaarden die met Google zijn overeengekomen. Darntons conclusie: Fortified by all this protection, Google hardly need worry about competition.

Op één punt zijn Courant en Darnton het slechts eens: zij betreuren beiden The American practice of making public policy by private lawsuit. Een rechter in New York moet zich in de komende maanden over de GBS-overeenkomst gaan uitspreken. En wat de uitkomst ook zal zijn, tot ver buiten de Verenigde Staten zal tot in lengte van jaren de online toegankelijkheid van 75% van de in de twintigste eeuw geproduceerde boeken hierdoor bepaald gaan worden.

Advertenties

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: