Papier hier!

In Nederland hebben de universiteitsbibliotheken en de Koninklijke Bibliotheek afspraken gemaakt over het bewaren van minimaal één, zo compleet mogelijke reeks van alle gedrukte tijdschriften die zij gezamenlijk in hun bezit hebben. Om de lasten daarvan zoveel als mogelijk te delen, is overeengekomen welke tijdschriften door welke bibliotheek bewaard moeten worden. Niet op titelniveau, maar op basis van een globale verdeling van wetenschapsgebieden. Uitgangspunt vormt de basisclassificatiecode die in de NCC aan een tijdschrifttitel is toegekend. En zo is de ‘rustplaats’ van het laatste exemplaar van een economisch tijdschrift de UB van Rotterdam, terwijl het laatste exemplaar van een juridisch tijdschrift in Tilburg terecht zal komen. Deze afspraken dienen als vangnet, om te voorkomen dat gedrukt tijdschriftmateriaal definitief uit de collectie Nederland verdwijnt. Bibliotheken hoeven natuurlijk niet tijdschriften uit hun collectie af te stoten, bibliotheken mogen best gezamenlijk meerdere exemplaren van bepaalde tijdschriften blijven bewaren, maar met de toenemende beschikbaarheid van digitale archieven van tijdschriften en de druk op het ruimtebeslag van gedrukt materiaal in bibliotheken en de beperkte opslagmogelijkheden van magazijnen, wordt er overal wel steeds serieuzer gekeken naar het bewaarbeleid voor tijdschriften. Is het nuttig, zinvol en efficiënt om van een en hetzelfde tijdschrift een volledige reeks zowel in Groningen, Utrecht als Amsterdam op de plank te hebben staan?

Deze afspraken vinden met gesloten beurs plaats. Er worden onderling geen kosten verrekend. Gezamenlijk worden de lasten gedragen om de collectie Nederland voor dit materiaal op peil te houden. Dat is anders in Engeland waar de Higher Education Funding Council for England deze maand 5 miljoen pond aan de British Library beschikbaar heeft gesteld om, na een succesvol afgeronde pilot, de tweede fase van de UK Research Reserve uit te voeren. Doelstelling van die UKRR is om van elk low use gedrukt tijdschrift in Britse bibliotheken minimaal drie exemplaren te bewaren, waarvan één exemplaar van elk tijdschrift in de British Library. Bibliotheken die willen deelnemen aan de UKRR kunnen zich voor een jaarlijks bedrag aansluiten en vervolgens op basis van een uitgewerkte workflow, met de nodige controlemomenten ingebouwd, hun tijdschriftencollecties gaan saneren zonder dat het gevaar is dat daarmee belangrijk materiaal uit de collectie UK verdwijnt. Doelstelling is om in vijf jaar zo’n 100 kilometer boekenplank vrij te maken en de bibliotheken waar dat gebeurt kunnen de vrijkomende ruimte aanwenden voor elk doel dat zij nuttig achten.

Ik ben benieuwd naar de resultaten over een paar jaar. Weliswaar moeten de deelnemende bibliotheken zelf een financiële bijdrage leveren, maar ze kunnen de kosten die ze moeten maken vervolgens ten laste brengen van het fonds van 5 miljoen pond; het behoud van drie exemplaren klinkt natuurlijk ook geruststellend en er is gegarandeerde IBL, digitaal of anderszins, door de British Library. Wat er in Nederland nu precies gebeurt op basis van de UKB-afspraken onttrekt zich toch een beetje aan het gezicht. Deze meer centralistische Britse aanpak levert ook op dat vlak meer duidelijkheid. Toch misschien een model dat navolging verdient?

Advertenties

1 comment so far

  1. WoW!ter on

    Ik vraag me werkelijk af hoe lang de afspraken in Nederland vol te houden zijn. Ik denk dat er op den duur beter een coldstore ergens met een unieke papieren collectie Nederland in de polder gebouwd kan worden voor het geval het licht uit gaat. De financiering kan makkelijk gedaan worden op basis van de besparingen van de gezamelijke UKB’s.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: