24/7

De Universiteit Utrecht meldt middels een nieuwsbericht in april te gaan experimenteren met nachtopenstelling van de universiteitsbibliotheek in De Uithof. Bij nadere lezing blijkt het te gaan om verlenging van de reguliere avondopenstelling van (nu) half elf naar twee of drie uur ’s nachts. Het experiment zal plaatsvinden tijdens de tentamenperiode voor een aantal dagen per week. Redenen: juist in tentamenperiodes is er behoefte aan studieplekken met een computeraansluiting om te studeren en, uiteraard, Amerikaanse universiteitsbibliotheken zijn toch ook 24 uur per etmaal open.

Dat laatste neem ik graag met een korrel zout. Ook in de Amerikaanse bibliotheekwereld groeien de bomen niet meer tot in de hemel (integendeel) en is die 24/7 openstelling van de fysieke locaties vaak voorbehouden aan een enkele bibliotheek op een campus. We hebben het er hier in Amsterdam soms ook wel eens over, maar afgezien van de kosten is dan toch ook altijd de vraag hoe groot de behoefte daadwerkelijk is. De UB sluit nu om kwart voor twaalf  ’s avonds en dan is de grote druk er echt wel van af. En dan hebben we het over een voorziening met het uitgaansleven van Amsterdam letterlijk om de hoek. Ik denk dan ook dat het experiment in Utrecht een grotere kans van slagen zal hebben als meteen op de locatie UB-Binnenstad wordt ingezet. De gouden combinatie ‘eerst inspanning, daarna ontspanning’ lijkt eerder daar dan op de Uithof te realiseren.

Advertenties

1 comment so far

  1. Gerard on

    Op bezoek in de VS ben ik af en toe wel eens ’s nachts in een universiteitsbibliotheek verzeild geraakt, daar was het inderdaad nooit echt druk, maar zeker ook niet leeg. Het gaat ook niet om de bezoekerscijfers, maar belangrijker is de wetenschap dat je als student 24×7 terecht kunt in de bibliotheek.

    Ben benieuwd of het Utrechtse experiment zal slagen, zou mooi zijn als het navolging gaat krijgen, niet alleen in universiteitsbibliotheken, maar liefst ook bij HBO en OB-bibliotheken.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: