Zelfkritiek

Een paar weken geleden maakte ik me vrolijk over een bericht in de Informatie Professional over de beloning van informatiespecialisten. Volgens een Amerikaans onderzoek zouden wij in Europa de best betaalde informatiespecialisten ter wereld zijn. Zowel op het IP-bericht als op het onderliggende onderzoek viel echter wel het nodige aan te merken. Ik heb in ieder geval geen reacties gekregen op mijn (weliswaar wat retorisch gestelde) vraag hoeveel informatieprofessionals in Nederland meer dan € 5.500 per maand verdienen.

In de nieuwe IP gaat vaste columnist Eric Sieverts onder de kop Informatie-analfabetisme ook op het bericht in. Eerst memoreert hij twee gevallen van dat informatieanalfabetisme, het gerucht (maar toch) dat voor de wetgeving rond het paddoverbod gewoon een lijst mogelijk hallucinogene zweefzwammen uit de Wikipedia is gekopieerd en de op bedrijfsspionage lijkende methodes waarmee een technisch bedrijfje ‘uit het zuiden des lands’ de bedrijfsgeheimen van de concurrentie tracht te achterhalen.

Maar vervolgens steekt hij de hand in eigen boezem: van dat berichtje in de IP over ons salaris klopt ook eigenlijk weinig! Sieverts memoreert de te smalle basis van het onderzoek, het gebrek aan representativiteit, omrekenfoutjes en de Beloningsmonitor van Hatch / Erwin la Roi. Zijn conclusie is dan ook: zo blijken informatiespecialisten soms ook wel eens informatieamateurs te zijn.

Prima, die zelfkritiek in eigen kolommen, maar ik had  dat toch al een paar weken eerder ook geconstateerd. Moeten we daarom nu hier spreken van gebrekkig vooronderzoek van Sieverts of van het vergeten van bronvermelding? En wat is in dat geval voor een informatiespecialist erger? Maar eigenlijk kan ik me dat beide juist van déze informatiespecialist niet voorstellen. Laten we het er daarom maar op houden dat mijn blog nog niet het gewenste bereik heeft. Werk dus aan de winkel!

Advertenties

2 comments so far

 1. WoW!ter on

  Laat Eric nu net deze weken op vakantie zijn. Of hij het dan nog leest kan je je afvragen.

 2. Eric on

  “Laten we het er daarom maar op houden dat mijn blog nog niet het gewenste bereik heeft.”
  Deze zelfkennis geeft inderdaad het belangrijkste argument. Maar er zijn er nog wel 2 te bedenken:
  2: de aard van een column is niet zodanig dat elke daarin gemaakte opmerking diepgaand “literatuuronderzoek” vereist of wellicht al ergens in de wereld iemand anders hetzelfde bedacht heeft (dat doen al die [andere] bloggers toch ook niet 😉
  3: voor het toch wat tragere gedrukte medium werd de tekst van de column ongeveer tegelijkertijd met het verschijnen van jouw blog geschreven.

  Eric


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: