OA in 2009

Afgelopen jaar was het nog maar één dag, maar dit jaar gaan we voor een volledige week: van 19 tot en met 23 oktober a.s. zal het Open Access Week zijn. De drie dragende organisaties, PLoS, SPARC en Students for FreeCulture, hebben grootse plannen waarin deze keer ongetwijfeld ook een aantal Nederlandse instellingen (zoals SURF, maar wie van de Nederlandse universiteiten sluit zich als eerste aan?) zullen participeren. Vorig jaar lukte dat nog niet.

Nog wat ander OA-nieuws:

1) Blijkens een recent artikel zijn er volgens een beredeneerde schatting in 2006 ruim 1.345.000 artikelen gepubliceerd in wetenschappelijke, peer-reviewed tijdschriften. Een kleine 20% van die artikelen is een jaar na publicatie open access beschikbaar: 4,5% door onmiddellijke publicatie in een open access tijdschrift, nog eens 3,5% na een embargo-periode van maximaal een jaar en daarnaast nog eens zo’n 11,5% door beschikbaarheid in institutionele repositories of op persoonlijke webpagina’s. De auteurs geven dat aldus grafisch weer:

p391fig1

2) Het aantal geregistreerde repositories (bron: de OpenDOAR database) steeg in 2008 met een kleine 300 naar boven de 1.300. OpenDOAR biedt een aantal instructieve grafieken en statistieken, waaruit onder andere blijkt dat Nederland zesde staat op de ranglijst van landen met de meeste repositories.

3) Vorig jaar scoorde de UB Leiden goed in de Ranking Web of World Repositories: met afstand de hoogste genoteerde Nederlandse repository in deze wereldwijde ranglijst. De januari 2009-lijst geeft weer aanleiding tot vreugdegeluiden elders in den lande. Leiden is gezakt naar plaats 41 en voorbijgestreefd door het Utrechtse Igitur en de Groningse proefschriften-repository op de plaatsen 21 en 22. Beide repositories scoren vooral goed op het onderdeel Rich files (= full text). Daar scoort het Amsterdamse DARE juist heel slecht hetgeen resulteert in een 196e plaats in de ranglijst. De vraag is echter of hier niet een beetje appels met peren worden vergeleken: ook Amsterdam kent een aparte repository voor proefschriften (maar die komt in de lijst niet voor) en in Groningen is er ook een algemene repository (die ook in de lijst ontbreekt). Ach, die lijstjes, ze blijven vermakelijk.

Advertenties

2 comments so far

 1. WoW!ter on

  Omdat “Ach, die lijstjes, ze blijven vermakelijk” moeten we ons maar niets gelegen laten liggen aan punten 2 en 3. Dat ze in Spanje onze repository niet kunnen meten, met ongeveer 15000 ftxt bronnen beschikbaar in Google, ligt niet aan onze moeite om dit alles voor elkaar te krijgen, maar puur aan hun onbeholpen methodologie.
  En simpel de meeste repositories zegt niets wanneer we niets weten over vulling en beschikbaarheid van het materiaal in andere systemen.
  Maar dat artikel waar je naar verwijst is een goede leestip. Thnx

 2. Annemiek on

  SURF zal samen met alle NL universiteiten, KNAW, NWO en een groot aantal hogescholen dit jaar zeker meedoen met de Open Access week. Vooral ook omdat we 2009 hebben uitgeroepen tot Nederlands Open Access jaar.
  Het hoger onderwijs gaat dit jaar wat betreft beleid, infrastructuur, juridisch kader en bewustwording extra activiteiten ontplooien. Houd ons in de gaten! 😉


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: