Petje af!

Ik moet natuurlijk niet al te vaak mijn collega’s elders een pluim op de hoed steken, alsof daar in Amsterdam zelf geen aanleiding voor zou zijn, maar soms is er gewoon een goede reden toe. En die reden is deze keer de publicatie, niet alleen intern maar ook meteen voor de buitenwereld, van het collectieplan van de Leidse UB. Dat collectieplan geeft niet alleen een historische terugblik en een stand van zaken (ultimo 2007), maar ook zicht op uitbouw, consolidatie danwel afbouw van afzonderlijke collectieonderdelen.

Het Leidse collectieplan bestaat uit twee onderdelen, een algemene beschrijving van alle Leidse collecties, bibliotheeklocaties, magazijnen en hun relatie tot collecties elders (52 p.) en een gedetailleerde beschrijving van alle afzonderlijke collecties inclusief de bijbehorende collectievormingsprofielen (264 p.!). Dit deel heeft, begrijpelijkerwijs gelet op de omvang alleen al, alle kenmerken van een samenwerkingsproject tussen alle bibliotheekvestigingen van de Leidse universiteit. Bij deze collectievormingsprofielen wordt het gemeenschappelijke raamwerk gevormd door de uitgebreide Conspectus-onderverdeling (van 1 tot 10 in plaats van 1 tot 5) die door Els Peeters van de Nijmeegse UB is ontwikkeld.

Op deze wijze is veel nuttige informatie verzameld, niet alleen voor de Leidse UB en haar gebruikers maar ook voor de andere Nederlandse UBs die voor een groot gedeelte op dezelfde terreinen als Leiden collectioneren. Het is geen plan dat je nu even van bladzijde 1 tot het eind gaat zitten doorlezen, maar om op terug te kunnen vallen een prima geheel. Langdurige bruikbaarheid staat of valt echter met periodieke actualisering en de samenstellers realiseren zich dat natuurlijk zelf ook: “Omdat de collectievorming afgestemd moet zijn op onderwijs en onderzoek zijn de profielen per definitie onderhevig aan voortdurende verandering. Met name Deel II van het Collectieplan is in die zin een werkdocument, dat permanente bijstelling behoeft.”

Advertenties

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: