Divided We Stand

Toen op 28 oktober van het vorig jaar de overeenkomst bekend werd tussen Google enerzijds en de Association of American Publishers en de Authors Guild anderzijds, was bibliothecaris Robert Darnton van Harvard University de enige van Google’s Amerikaanse bibliotheekpartners die een ongekwalificeerd negatief geluid liet horen: de bepalingen in de overeenkomst waren in veel opzichten zo onduidelijk of zo nadelig dat Harvard niet van plan was naast out-of-copyright ook boeken waarop nog wel copyright berust door Google te laten scannen. En alhoewel dat onder de Amerikaanse wetgeving, ruwweg, alleen maar de boeken gepubliceerd ná 1923 betreft, is het belangrijk te bedenken dat het wel het overgrote deel van de wereldwijde boekproduktie betreft. Van de circa 7 miljoen boeken die Google tot nu toe gescand heeft is 6 miljoen ná 1923 gepubliceerd!

In de laatste aflevering van de New York Review of Books heeft Darnton zijn bezwaren tegen de overeenkomst verder uitgewerkt en in een breder, m.n. historisch, perspectief geplaatst. Waar hij met name bang voor is, is het de facto monopolie dat Google door deze overeenkomst verkrijgt omdat in één klap alle auteursrechtelijke kwesties opgelost zijn. Weliswaar tegen betaling van een fiks bedrag, maar ieder ander bedrijf dat dezelfde intenties als Google zou hebben zou dezelfde juridische strijd als Google opnieuw aan moeten gaan. En welk bedrijf is daartoe in staat? Microsoft heeft de handdoek al in de ring gegooid…

Tevens maakt Darnton zich weinig illusies over de hoogte van de vergoedingen die instellingen als universiteitsbibliotheken zullen moeten gaan betalen om onbeperkt toegang te krijgen tot de Google Books database (in feite geen universal digital library meer, maar een universal digital bookstore). Iedereen wil dat natuurlijk en de kosten zullen in het begin wellicht zelfs heel redelijk zijn. “Google’s record suggests that it will not abuse its double-barreled fiscal-legal power. But what will happen if its current leaders sell the company or retire?”

Op het andere eind van het spectrum bevindt zich Michael Keller, Darntons collega van Stanford University, ook een van de eerste partners van Google in het digitaliseringsprogramma. In de laatste aflevering van College & Research Libraries (januari 2009; vreemd genoeg wel al bij ons in de bibliotheek anwezig aanwezig, maar nog niet op de ACRL-website) houdt hij een warm pleidooi voor de overeenkomst. Kern daarvan vormt de overweging dat inmiddels een ongekende hoeveelheid boeken die tot nu toe tot de boekenplank veroordeeld waren digitaal beschikbaar, doorzoekbaar en in veel gevallen ook direct raadpleegbaar zijn geworden. Keller onderkent ook zeker dat er nog veel onduidelijk is m.b.t. de overeenkomst, dat er beperkingen zijn en dat de scankwaliteit van Google soms te wensen over laat. Maar die bezwaren wegen zijns inziens niet op tegen de voordelen die Google Books en de overeenkomst met auteurs en uitgevers nu bieden voor Amerikaanse bibliotheken.

Advertenties

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: