Navelstaren

Twee recente initiatieven maken nog eens duidelijk wat ik vorig jaar, tijdens mijn verslagen van de Digital Humanities-conferentie in Oulu, ook al constateerde: digital humanists zijn druk op zoek naar wat hen bindt en verbindt en naar wat hen onderscheidt van die andere, meer traditionele geesteswetenschappers.

Het ene initiatief is het Digital Humanities Manifesto, opgesteld door een aantal medewerkers van het Center for Digital Humanities van UCLA. Het manifest maakt gebruik van de CommentPress-blogsoftware ontwikkeld door het Institute for the Future of the Book. Daardoor is het mogelijk in een langere blogtekst per paragraaf commentaar toe te voegen, en daar wordt al intensief van gebruik gemaakt.

Het andere initiatief is A Day in the Life of the Digital Humanities, woensdag 18 maart, een dag waarop wereldwijd digital humanists gaan documenteren “Just what do computing humanists really do” op een reguliere werkdag. Zij zullen dat ieder in de vorm van een soort dagboek gaan doen, daar beeldmateriaal aan toe voegen en alle dagboeken gezamenlijk zullen (uiteraard) online gepubliceerd en van commentaar voorzien worden. Het resultaat zal enerzijds kunnen dienen als bron voor nadere studie en anderzijds bij kunnen dragen aan “what it means to self-identify as a digital humanist.” Aanmelden voor deelname aan ADLDH kan nog tot 30 januari.

Advertenties

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: