Pliny bekroond

In juni van het afgelopen jaar maakte ik in een post melding van het software-programma Pliny, ontwikkeld door de Britse digital humanist John Bradley. Pliny stelt onderzoekers in staat annotaties en aantekeningen te koppelen aan digitale en niet-digitale objecten. Later die maand was ik in de gelegenheid tijdens het Digital Humanities-congres in Oulu een presentatie bij te wonen van Bradley over zijn programma. Bradley bleek een gedreven geesteswetenschapper, die met een open oog voor alle beperkingen en valkuilen van digitale toepassingen zijn leven als onderzoeker inmiddels bijna volledig wijdde aan het vervolmaken van zijn Pliny.

Hij heeft inmiddels ook loon naar werken gekregen. In december heeft Bradley namelijk een Mellon Award for Technology Collaboration (groot $ 50.000) toegekend gekregen voor de ontwikkeling van Pliny. Uit de laudatio:

‘Within the crowd of scholarly annotation tools, Pliny stands out for at least two reasons. First, it can handle both direct annotation, marking up content which the scholar is permitted to modify, and indirect annotation, storing annotations separately from content. Second, and in contrast to many annotation tools, it has received widespread praise for working in ways that humanists actually work. Our Committee also praised Pliny for its re-use of widely available open source technology, the Eclipse project, as a foundation.’ 

Zie verder het bericht op de Humanist.

Overigens, ook twee bibliotheken vielen in de prijzen bij de toekenning van de Mellon Awards, nl. de Nieuw-Zeelandse University of Waikato voor Project Greenstone, open source software voor digitale bibliotheken, en Villanova University voor de verdere ontwikkeling van VuFind.

Advertenties

3 comments so far

 1. laikaspoetnik on

  Dat programma komt heel goed over. Gebruik je het zelf ook?

  • zeemanspraat on

   Nee, want daarvoor is het toch teveel op ‘echte’ onderzoekers gericht, en dat ben ik inmiddels niet meer. Ik heb wel een keertje een middag het uit zitten proberen en toen kwam het me als een heel bruikbaar hulpmiddel over. Maar om daar echt over te kunnen oordelen, zou je het toch langer moeten gebruiken. Deze award-toekenning is echter niet voor niets.

 2. zeemanspraat on

  Collega Robin van Schijndel attendeerde me nog op een recente podcast met John Bradley. Dank!


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: