Lang leve de euro!

Al enkele jaren profiteren ook de universiteitsbibliotheken in Nederland in belangrijke mate van de sterke positie van de euro. Weliswaar heeft de dollar in het afgelopen half jaar weer iets aan kracht gewonnen, maar al met al hebben we in de afgelopen vijf jaar met onze euros de prijsstijgingen van tijdschriftabonnementen en -licenties (die vaak nog in dollars worden berekend) behoorlijk kunnen opvangen zonder tot allerlei vervelende opzegrondes over te hoeven gaan. Maar nu is aan de overkant van Het Kanaal het pond behoorlijk aan het kelderen, zowel ten opzichte van de euro als de dollar, met als gevolg dat deze week in Times Higher Education de Britse wetenschappelijke bibliotheken de alarmklok luiden. Door de waardevermindering van het pond met zo’n 25% dreigen de kosten voor wetenschappelijke tijdschriften uit Europa en Amerika de pan uit te rijzen. En liggen opzegrondes in het verschiet, tenzij de universiteiten hun bibliotheken met extra geld tegemoet gaan komen.

Ik kan mij herinneren dat een van onze Nederlandse collega-bibliotheken vorig jaar de instelling van een ‘wisselkoers-fonds’ meldde. Daarmee werd een buffer opgebouwd voor slechtere tijden, want ‘eens zou die dollar toch wel weer gaan stijgen ten opzichte van de euro’. Misschien, maar laten we vooralsnog maar hopen dat het mega-steunprogramma voor de Amerikaanse economie van Barack Obama niet al te veel effect zal hebben op de euro-dollar wisselkoers. De meeste universiteitsbibliotheken worden sowieso het komende jaar al met vervelende bezuinigingen geconfronteerd, niet alleen in Amsterdam maar bijvoorbeeld ook in Leiden en Groningen. Een duurdere dollar kunnen we missen als kiespijn.

P.S. en verder moet iedereen natuurlijk voor Laika’s MedLibLog stemmen! Het kan nog, hier, tot en met a.s. maandag. Jacqueline, go for it!

Advertenties

1 comment so far

  1. laikaspoetnik on

    Hé, bedankt voor de vermelding. Gelukkig kan iedereen nog iets langer stemmen , stemmen

    “will close 12 midnight on Sunday, January 18, 2009 (EST)”

    En die tijd is wel nodig, want ik ben teruggezakt naar de 3e positie….


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: