Een paar losse eindjes

De oliebollen zijn gebakken, de champagneglazen staan klaar, tijd dus voor een laatste post in 2008 (schaatsen kan hier tenslotte op de slootjes en plassen nog niet). Voor een keuze uit de ‘top ten news stories’ voor de academische bibliotheekwereld, overigens wel een beetje Amerikaans gekleurd, kan iedereen terecht op ACRLog. Ik beperk me hier tot een update van een aantal posts van het afgelopen jaar. 

Digitalisering op verzoek (23-05)
Het loopt nog steeds geen storm in Groningen, ondanks het feit dat het zo’n aardig idee is: gebruikers van de bibliotheek kunnen zelf aangeven dat ze een bepaald werk willen laten digitaliseren. Misschien zijn het de kosten, misschien doet iedereen het gewoon zelf thuis. Wat ook de redenen mogen zijn, ook de UBs van Amsterdam en Leiden hebben dit idee toch beide opgenomen in hun nieuwe informatiebeleidsplannen.

Open Access Day (14-10)
Veertien oktober was internationaal Open Access Day. In Nederland deden we er niet aan mee, maar dat zal in 2009 gaan veranderen. SURF heeft het hele jaar nl. tot Open Access jaar benoemd en er wordt druk gewerkt aan een rOAdmap. Doelstelling is om een aantal concrete targets te formuleren en daar alle Nederlandse universiteiten aan zien te commiteren. Over Open Access blijft echter een kloof gapen tussen sceptici en propagandisten. Zie bijvoorbeeld de recente column van Nol Verhagen op Surfspace en de reactie van Leo Waaijers daarop.

Meten is weten (07-11)
Hoe het met de tevredenheid van de UvA-medewerkers over de ondersteunende diensten, waaronder de bibliotheek, staat weten we nog niet. Wel is inmiddels bekend dat 55% van alle personeelsleden de medewerkersmonitor heeft ingevuld, met een piek van 88% bij het Administratief Centrum (reden voor een taart uit handen van de rector herself) en een dal van 45% bij de faculteit der Rechtsgeleerdheid. Bij de UB zitten we met een percentage van 64% ruim boven het universitaire gemiddelde. Over een maand of twee worden de resultaten aan het personeel bekend gemaakt. Tot die tijd verkeren wij nog in martelende onzekerheid. 😉

Bouwen in de binnenstad (01-12)
We zijn ook nog steeds in blijde verwachting van een besluit van het stadsdeel Centrum over onze aanvraag voor een bouwvergunning voor de nieuwe bibliotheek op het BG-terrein. Gelet op de recente voornemens die door het stadsbestuur én het stadsdeelbestuur met betrekking tot postcodegebied 1012 (= de Amsterdame binnenstad) zijn uitgesproken, kan er eigenlijk alleen maar een positieve beslissing komen. Dat neemt niet weg dat tegenstanders van nieuwbouw blijven proberen de besluitvorming in een andere richting te beïnvloeden, bijvoorbeeld door voor te stellen dat die nieuwe UB maar gevestigd moet worden in het Fortis-hoofdkantoor aan het Rokin. Dat zal binnenkort namelijk leeg komen te staan.

En tot slot: Weinig is veel (15-11)
Ik ben nog steeds een aantal mensen een reactie verschuldigd op hun argumentatie pro of contra de stelling Open opstelling: weg ermee! Dat is dan meteen een van mijn goede voornemens voor het nieuwe jaar: snel die reactie nu een keer te formuleren. Belofte maakt tenslotte schuld.

Advertenties

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: