Lokale kwaliteitsjournalistiek

Folia, het weekblad van de UvA, komt deze week met een dubbeldik kerstnummer, een co-produktie met Havana, de Folia van de HvA. Gasthoofdredacteur Arnout Boot, wereldberoemd in Nederland sinds het begin van de kredietcrisis, heeft een nummer samengesteld dat geheel gewijd is aan de financiële crisis. Een van de artikelen gaat over het geld over de balk smijten van de UvA en HvA, en ja hoor, ook de nieuwe bibliotheek op het Binnengasthuisterrein figureert weer prominent in de als ‘analyse’ geafficheerde bijdrage van Dirk Wolthekker.

Hier een passage uit het artikel op pagina 40 getiteld Over de balk (mijn cursiveringen):

“Maar goed, stel dat het gebouw er toch komt, dan zal het, zo verwachten betrokkenen, bij oplevering alweer te klein zijn, waardoor niet elk geesteswetenschappelijk boek zal kunnen worden ‘meeverhuisd’. Geld-over-de-balk-smijterij? In zekere zin natuurlijk niet, want als het maken van plannen steeds wordt beschouwd als geld-over-de-balk-smijterij komt er nooit meer een plan van de grond. Aan de andere kant: een plan dat zo lang duurt voordat het is gerealiseerd loopt grote kans bij de oplevering gedateerd te zijn. Zo wordt nu gedacht dat de grote hoeveelheid studieplekken die in het pand is gepland in de toekomst helemaal niet nodig is. Probleem met dit soort grote projecten is dat het prestige van de initiatiefnemende bestuurder ermee is gemoeid. Maar als die eenmaal vertrokken is, wordt het plan niet zelden geruisloos van de agenda afgevoerd. Naar verluidt staat dit ook te gebeuren met de bieb.”

Kom op Dirk, dat kan beter en dat moet ook beter. Noem gewoon man-en-paard in plaats van dat verhullende, suggestieve, mijn-geheime-inside-bronnen-fluisteren-mij-in gedoe. Wie verwacht, wie denkt en wie zegt wat? De standaard van Folia ligt meestal toch echt hoger.

Advertenties

2 comments so far

  1. Journalism Alert on

    Wat een rare stukjes schrijft deze blogger, weet overduidelijk niet hoe de journalistiek werkt. Lijkt me logisch dat er geen namen in het stuk staan, anders werkt niemand er aan mee. Gelukkig worden bloggers niet al te serieus genomen: het gaat meestal om mensen zonder verstand van zaken die de kwaliteit missen om in de gedrukte of nieuwe media hun punt te maken.

    • zeemanspraat on

      Grappig, altijd gedacht dat een weblog tot die “nieuwe media” behoorde.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: