En Aleph dan?

Ook aan de implementatie van het nieuwe bibliotheeksysteem Aleph wordt keihard gewerkt, alleen daar is vooralsnog voor de buitenwereld niets van zichtbaar. Eigenlijk gebeurt dat pas op het moment van in produktie gaan en dat staat op dit moment voor medio augustus 2009 gepland. Tot die tijd wordt er achter de schermen door een groot aantal bibliotheekmedewerkers gebuffeld aan de configuratie van het nieuwe systeem, de conversiespecificaties voor zo’n 3 miljoen titelbeschrijvingen, een zodanige link met het GGC dat snel en betrouwbaar gegevens heen en terug gestuurd kunnen worden en een trainingsprogramma voor zo’n 300 bibliotheekmedewerkers van de HvA en de UvA die LBS los zullen moeten laten en zich Aleph eigen maken (en de verschillen tussen die systemen zijn aanzienlijk).

Om dan toch iets zichtbaars te noemen: het is nog wel net voor de Kerst gelukt onze nieuwe homepage in de lucht te krijgen. En wat mij betreft mag-ie er zijn. Gevoed door de resultaten van onze laatste gebruikersonderzoek en geïnspireerd door aantrekkelijke voorbeelden uit het buitenland, heeft onze ingangspagina een ingrijpende facelift ondergaan. Meest in het oog springende onderdeel daarvan is een zoekblok linksboven op de homepage die gebruikers in staat stelt vanaf die homepage direct te zoeken in de catalogus, naar artikelen, tijdschriften of databases (via MetaLib / de Digitale Bibliotheek) of in Google Scholar. Dit lijkt op dit moment een soort trend te zijn in website-ontwerp van universiteitsbibliotheken, waaraan we ons in ieder geval niet hebben willen onttrekken. Daarnaast wordt het nieuws voortaan via een rss-feed op de homepage geplaatst en kunnen gebruikers zich daar eenvoudig op abonneren. En vanaf de homepage zijn ook alle faculteitsbibliotheken weer direct met één klik bereikbaar, in het samenwerkingsverband wat de UBA nog steeds is is dat een belangrijke stap in de goede richting.

Advertenties

2 comments so far

 1. WoW!ter on

  Complimenten met die nieuwe homepage. Helder, simpel. Moooi!
  Doorklikken is weer terug naar de oude situatie, maar dat zal nog wel komen neem ikaan.

  • zeemanspraat on

   Dag Wouter,
   dank voor je complimenten. Nee, het blijft voorlopig alleen bij die nieuwe homepage. We zitten nog wel even vast aan het onderliggende cms en dat biedt weinig ruimte voor aanpassing. Maar met wat er nu als startpagina aangeboden wordt zijn we al heel tevreden


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: