Ei uitgebroed

Gent zit er weer op. Het was gisteren een volle dag voor een groep van zo’n 75 geïnteresseerden, hoofdzakelijk afkomstig uit Vlaanderen. De Gentse universiteitsbibliotheken staan voor een paar grote veranderingen. Binnen een jaar of vier moet er een volwaardige faculteitsbibliotheek Geesteswetenschappen gerealiseerd zijn uit de huidige, over wel 150 locaties verspreide instituuts- en vakgroepbibliotheken. Het gebouw is er al, recht tegenover de Boekentoren, maar het moet nog wel gerenoveerd worden en vervolgens gevuld met al die collecties. Verhuizen dus, en dat was dan ook het ochtendthema van de studiedag. Daarnaast zal in de komende jaren de Boekentoren zelf gerenoveerd worden (en dat dat hoog nodig is bleek zondagavond tijdens de privé-rondleiding die we kregen van universiteitsbibliothecaris Sylvia van Peteghem). Maar aangezien de toren vol is en voor de renovatie geheel ontruimd zal moeten worden (ca. 3 miljoen banden) is Gent ook de mogelijkheden van een depot aan het onderzoeken. De keuze gaat tussen een bovengronds depot buiten de stad of een ondergronds depot onder/naast de Boekentoren.  Depot was dan ook het middagthema van de studiedag.

Ik mocht ’s ochtends een bijdrage leveren aan het thema Verhuis, gebaseerd op de ervaringen die we in Amsterdam de afgelopen tien jaar hebben opgedaan met het deselecteren en verhuizen van geesteswetenschappelijke collecties.  Ik hoop maar dat het feit dat ik grandioos over de beschikbare tijd heen ging voldoende gecompenseerd werd door de inhoud van m’n presentatie. Na afloop in ieder geval een aantal positieve en heel geïnteresseerde reacties gekregen, die duidelijk maakten dat de betrokkenen inderdaad tot het einde waren blijven luisteren.

De studiedag vond plaats in een filmzaal in het centrum van Gent. Helaas zijn er geen opnames van de presentaties gemaakt, maar hopelijk komen de foto’s nog wel snel beschikbaar. Alle presentaties worden in ieder geval op de studiedag-website gezet.

Advertenties

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: