De toekomst voorspellen

Vanmorgen voor de derde keer dit jaar een bijeenkomst met de klankbordgroep studenten van de Faculteit der Geesteswetenschappen. We hadden de laatste keer afgesproken het deze keer vooral over de nieuwbouwplannen voor de bibliotheek Geesteswetenschappen op het BG-terrein te hebben. Beetje gek natuurlijk. De plannen zelf dateren inmiddels uit een periode dat deze studenten nog lekker op de basisschool zaten en de realisatie ervan zullen ze hoogstens als alumni van de universiteit of, wellicht, als een van de nieuwe medewerkers van de faculteit meemaken.

In elke bespreking van de plannen komt dan ook de vraag terug: hoe relevant zijn de uitgangspunten uit 1996 nog voor de huidige situatie? En hoe denken we op dit moment dat een humaniora bibliotheek die over ca. 7 jaar z’n poorten zal gaan openen (alle beroepsprocedures en de mogelijke uitkomsten daarvan even buiten beschouwing latend) er dan eigenlijk uit zou moeten zien?

In de discussie lieten de studenten in ieder geval niets merken van een houding van ‘wij maken dit toch niet meer mee’. Maar ook zij bleken te worstelen met vragen als: is er in 2015 nog behoefte aan werkplekken met vaste desktops? (en zo ja, hoeveel?) Wat is tegen die tijd de juiste verhouding tussen het aantal studieplekken enerzijds en de omvang van de open opgestelde collectie anderzijds? Weliswaar staan de contouren en het bouwvolume van de nieuwbouw inmiddels vast, in het gebouw zelf kunnen we, en moeten we ook waarschijnlijk, nog gaan schuiven met de verschillende functies die er op dit moment in zijn ondergebracht. Zelfbedieningsuitleen m.b.v. RFID was acht jaar geleden nog geen optie, maar we zijn er nu UvA-breed op aan het overstappen. Ook daar zullen we uiteindelijk rekening mee moeten gaan houden.

De discussie was kortom nuttig, omdat het ons eerdergemaakte keuzes opnieuw laat doordenken en zolang er nog geen definitieve bouwvergunning is is daar ook nog ruimte en tijd voor. En we hebben met de studenten afgesproken dit onderwerp ook periodiek op de agenda te plaatsen om aldus de continuïteit in de inbreng van studentenzijde te garanderen.

Advertenties

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: