Bouwen in de binnenstad

De hoofdredacteur van ons universiteitsblad Folia, Jim Jansen, voorspelt deze week in zijn hoofdredactioneel commentaar dat “de bibliotheek van geesteswetenschappen zal nooit verrijzen op de plek waar ik nu dit stukje tik.” De redactie van Folia is sinds enige tijd ondergebracht in een van de twee panden op het Binnengasthuisterrein die gesloopt moeten worden om de bouw van die nieuwe bibliotheek mogelijk te maken.

Jansen doet die voorspelling ondermeer op basis van een recent advies van de Rijksdienst voor Archeologie, Cultuurlandschap en Monumenten waarin een negatief advies wordt uitgesproken over het slopen van de twee panden. De bal ligt nu bij het bestuur van het stadsdeel Centrum dat binnen een of twee maanden, mede op basis van het advies van de Rijksdienst, een besluit moet nemen over het al dan niet verlenen van een bouwvergunning aan de universiteit.

De plannen voor nieuwbouw op het BG-terrein dateren inmiddels al van zo’n vijftien jaar geleden. In de tussentijd is er veel aan planvorming gedaan en is er ook een fraai ontwerp van de architecten Cruz y Ortiz (ja, dezelfde architecten die verantwoordelijk zijn voor de renovatie van het Rijksmuseum). Dat ontwerp wordt overigens door de Rijksdienst ook geprezen. Maar we zijn er nog lang niet. Na het besluit van het stadsdeel wacht ons waarschijnlijk nog jarenlange juridische procedures voordat een definitief besluit over de bouw genomen zal kunnen worden. En het zijn niet alleen de traditionele tegenstanders van de nieuwbouw, zoals de Vereniging van Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad, waarmee we te maken hebben; ook binnen de universiteit hebben we nog wel wat zieltjes te winnen. De poll op de Folia-website van twee weken geleden met als vraag Het gebouw Crea 2 op het BG-terrein mag niet worden gesloopt ten behoeve van een bibliotheek leverde bij 65 uitgebrachte stemmen een tweederde meerderheid voor de tegenstanders van sloop op.

Advertenties

1 comment so far

  1. Laval on

    Lieve hemel !

    Soms vraagt een normaal mens zich af hoe het in vredesnaam mogelijk is. Nieuwe bieb Gw, Rijksmuseum (weer open in … ???), Stedelijk Museum, falende ziekenhuizen, HSL, Zuiderzeelijn, geparachuteerde burgemeesters en C’en-d-K
    enz. enz. — de lijst lijkt nagenoeg eindeloos. OK, het gaat nog raarder in Zimbabwe misschien, maar dan heb je het bijna gehad.

    Om je een teringongeluk te schamen, zou men denken — of is dit soms hetgeen men eigenlijk bedoelt met “gidsland” ?


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: