Spoetnik een half jaar later

Precies een half jaar geleden eindigde onze onderdompeling in web 2.0, het op Learning 2.0 en Rob Coers’ 23 Dingen gebaseerde en geïnspireerde interne opleidingsprogramma Spoetnik. “Ontdek nieuwe toepassingen en leer ze gebruiken! Doe er je voordeel mee, zowel privé als op je werk. Neem ze mee bij bedenken van nieuwe diensten van de bibliotheek. Dít is het doel van dit programma.”  schreven de organisatoren Pascal Braak, Alice Doek en Olga Marx van onze afdeling Informatiediensten.

En vanmiddag zaten we dan met 35 Spoetnikkers bijelkaar om nog eens terug te kijken op die vier maanden in het voorjaar en te proberen de volgende stap te zetten: welke nieuwe diensten willen we nu met het verkregen inzicht en de verkregen vaardigheden niet alleen bedenken maar ook implementeren. In kleine groepjes is daarover gediscussieerd en vervolgens gerapporteerd in een gezamenlijk document in Google Docs zodat er plenair meteen over alle ideeën verder gebrainstorm kon worden. Dat leidde niet direct tot eenduidige eindconclusies maar leverde wel voldoende aanknopingspunten op die verder uitgewerkt kunnen worden richting nieuwe diensten. Dat gezamenlijke document komt binnenkort beschikbaar op de Spoetnik-site.

Wowter heeft er terecht op gewezen dat het enthousiasme dat met het programma gegenereerd is ook echt een vervolg moet krijgen wil dat enthousiasme niet omslaan in frustratie. En dat vervolg gaat er ook komen, daarvoor zijn voldoende ideeën vanmiddag geopperd. Alleen de realiteit is ook dat een aantal afdelingen momenteel onevenredig in beslag wordt genomen door de implementatie van Aleph waardoor er minder tijd en energie beschikbaar is voor het uitwerken van die ideeën. Het zullen in eerste instantie dus vooral kleine stapjes worden.

En ondertussen is het voor de organisatoren en samenstellers van het programma uiteraard leuk om te merken dat er op allerlei plekken, al dan niet in afgeslankte vorm, op Spoetnik gebaseerde trainingsprogramma’s zijn begonnen (zie bijvoorbeeld momenteel de HvA, een Spoetnik light met 8 onderdelen) of op korte termijn gaan starten (de UB Leiden, Spoetnik ultra light met 7 onderdelen). Goed voorbeeld doet navolgen.

1 comment so far

  1. […] but never a drink, before. Both Bert and George have written a blogpost about this meeting (see here and […]


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: