Google wint (2)

Het rumoer rond de Google Book Search-deal is nog lang niet uitgeraasd. Bloggers en andere commentatoren blijven overelkaar heen buitelen met nieuwe vragen, inzichten en speculaties. Een ding dat overduidelijk wordt, is dat “the devil”  inderdaad ook “in the details” zit. Twee voorbeelden van hoe gecompliceerd de overeenkomst inelkaar steekt en wat de mogelijke consequenties voor (Amerikaanse)  bibliotheken en auteurs zullen zijn:

1) in de overeenkomst is opgenomen dat in iedere Amerikaanse openbare bibliotheek één terminal beschikbaar komt waarop Google Book Search gratis beschikbaar wordt gesteld. Het is alsof we teruggaan naar een situatie van zo’n 20 jaar geleden toen er bij universiteitsbibliotheken vaak slechts één PC beschikbaar was, gekoppeld aan een cd-romtoren, waarop bibliografische bestanden op cd-rom geraadpleegd konden worden. Maar ja, Google wil toch ook nog een keer echt geld gaan verdienen aan z’n investeringen in GBS.

2) rechthebbenden mogen volgens de overeenkomst zelf de prijs bepalen waartegen in een GBS opgenomen boek gekocht kan worden. Peter Brantley vraagt zich in zijn blog af of auteurs dan ook de prijs op nul mogen zetten en bijvoorbeeld een Creative Commons licentie aan hun werk mogen verbinden. Dan Clancy (van GBS zelf) reageert onmiddellijk: “Good question Peter. The simple answer is yes. A rightholder will be able to set the price to 0 or for that matter any other price they might desire. Similarly there should not be any problem with identifying license terms that they may be using such as Creative Commons.” Maar je kunt je voorstellen wat voor bureaucratie dat gaat vereisen.

Op de speciale settlement-site van Google staat inmiddels ook een samenvatting van de consequenties van de overeenkomst voor bibliotheken. Daaruit blijkt dat van de Amerikaanse GBS-bibliotheken Michigan, California, Stanford en Wisconsin al voor de charmes van Google zijn bezweken. Ze zijn hun bestaande contracten met Google aan het heronderhandelen.

Advertenties

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: