Onder bibliothecarissen

Vandaag een nieuwe afkorting toe kunnen voegen aan mijn al rijke verzameling bibliotheek-gerelateerde afkortingen voor eigen en UB-gebruik: OBO. OBO? Ja, natuurlijk OBO: het Onderbibliothecarissen Overleg van UKB. Dat had natuurlijk ook het ABO kunnen zijn, juist: van adjunctbibliothecarissenoverleg, maar in de UKB-instellingen wordt er verschillend met de terminologie omgesprongen en blijkbaar is er ooit voor OBO gekozen. Ik ben overigens blij dat we in Amsterdam geen ‘onderbibliothecaris’ hebben. ‘Een beetje onder‘ klinkt toch wat minder dan ‘een beetje adjunct’. ūüėČ

We waren vandaag in Leiden bijeen. Niet compleet, maar van Groningen tot Maastricht en van Enschede tot Rotterdam kwamen collega’s aangereisd. De meeste¬†aanwezigen¬†kende ik al uit andere (UKB-) overlegorganen, (NVB-) bijeenkomsten of, in het geval van Marianne de Ruwe (UB Maastricht), al van het vakreferentenoverleg geschiedenis van twintig jaar geleden. De OBO-vergaderingen bestaan uit een mengeling van elkaar bijpraten over actuele lokale ontwikkelingen, korte presentaties over nieuwe diensten of projecten en, vaak toch ook, een bezichtiging van recent opgeleverde voorzieningen. Vandaag betrof dat in¬†Leiden de al weer enige tijd geleden vernieuwde studiezaal Bijzondere Collecties, de proefopstelling voor het via lockers uitlenen van magazijnboeken √©n uiteraard de nog niet helemaal afgeronde verbouwing van de Tielehal.

Het ‘rondje langs de bibliotheken’ liet zien dat er op veel plaatsen aan dezelfde zaken wordt gewerkt. Bij veel universiteitsbibliotheken, met name de grotere klassieke, wordt er hard aan een nieuwe organisatorische inrichting gewerkt. De trend is duidelijk in de richting van √©√©n universitaire bibliotheekorganisatie die bijna altijd over meerdere locaties verspreid is. Met name in Groningen en Leiden liggen er nu ook duidelijke opdrachten van de Colleges van Bestuur om die ene organisatie op korte termijn te realiseren. In de verwachting dat dat besparingen op zal leveren of ‘gewoon’ meteen vergezeld van een bezuinigingsopdracht. Naast de eigen organisatie is er overal veel aandacht voor de (her-)inrichting van de bibliotheken. Zelfs op plekken waar nieuwbouw nog niet eens zo heel lang geleden is opgeleverd (Maastricht, Wageningen), worden al weer (meer of minder) kleine verbouwinkjes voorbereid om¬†bijvoorbeeld de studeer- en leerruimtes voor studenten te moderniseren en gevarieerder te maken of om toch nog maar een collectie extra in te huizen. Idee√ęn opgedaan tijdens de NVB-studiereis van twee jaar geleden naar Engeland spelen daar regelmatig een rol. Ook in Tilburg gaat de destijds zeer bejubelde bibliotheek de komende periode behoorlijk op de schop en het was leuk om te horen dat daar ook specifieke voorzieningen in de bibliotheek voor facultaire medewerkers gerealiseerd zullen worden. Zelf zitten we in Amsterdam natuurlijk ook met een aantal grote projecten (nieuwbouw b√®ta-faculteit, nieuwbouw Acta, herinrichting Roeterseiland, nieuwbouw UB) en we zullen ons goed moeten blijven ori√ęnteren op wat onze collega’s¬†bedenken en daar uiteraard ons voordeel mee doen.

Andere gemeenschappelijke issues? Iedereen lijkt wel bezig met gebruikersonderzoek, of is het aan het voorbereiden. De invoering van RFID (of juist niet) voor de uitlening wordt ook op verschillende plekken onderzocht of, zoals in Amsterdam nu, daadwerkelijk ingevoerd. Problemen met LBS4, ze zijn ook bij een aantal andere bibliotheken nog (lang) niet opgelost, en dus wordt er bij meer instellingen dan alleen de UB Amsterdam nagedacht over een andere leverancier voor het bibliotheeksysteem. De lijst kan nog makkelijk verder uitgebreid worden. Geen enkele vrees dus dat de voor 2009 geplande OBO-bijeenkomsten (in het voorjaar in Utrecht, in het najaar in Amsterdam) wegens gebrek aan onderwerpen geschrapt zullen worden. Er gebeurt overal veel en er valt ook veel van elkaar te leren.

Advertenties

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: