PurpleSearch (aka LiveTrix)

Het gebeurt een beetje op kousenvoeten: de elektronische nieuwsbrief van de UB Groningen maakt voorzichtig melding van het feit dat “een voorlopige testversie beschikbaar” is. Dat heet toch gewoon ‘beta’ en is tegenwoordig eerder regel dan uitzondering. In de nieuwe Pictogram staat een interview met de makers van deze nieuwe innovatieve zoekmachine. Ook daar wat terloops de mededeling dat “rond het verschijnen van dit nummer van Pictogram” PurpleSearch (in een eerder leven beter bekend als LiveTrix) beschikbaar zal komen. Waarom zoveel bescheidenheid van onze Groningse collega’s? Er gaat toch niets boven Groningen, en er gaat op dit moment in de wereld van Nederlandse universiteitsbibliotheken waarschijnlijk toch niets boven PurpleSearch?

Wat is PurpleSearch dan? Volgens de makers een nieuwe, intelligente zoekmachine voor het gelijktijdig (simultaan, federatief) doorzoeken van verschillende databases, maar dan zonder de ongemakken van het bijvoorbeeld bij veel Nederlandse universiteiten in gebruik zijnde MetaLib. PurpleSearch heeft één zoekbalkje, ondersteunt de gebruiker bij het vinden van termen door automatische woordaanvulling, en bepaalt zelf (op basis van alle eerder uitgevoerde zoekacties) in welke databases het best naar de ingevoerde zoekterm gezocht kan worden. PurpleSearch kan daarvoor op dit moment kiezen uit zo’n 120 databases waar Groningen een licentie voor heeft of die Open Access zijn.

PurpleSearch is daarmee met name voor wat een van de ontwikkelaars “onervaren gebruikers” noemt een geschikt instrument om zoekacties naar literatuur te doen. Die hoeven niet na te denken over de meest geschikte databases, dat doet PurpleSearch voor hen (en nog veel meer). Daarmee doemt natuurlijk nog wel een probleem op voor onze Groningse collega’s: want hoe positioneer je PurpleSearch nu tussen al die andere mogelijkheden die gebruikers hebben? Verdwijnt RUG Combine (de Groningse MetaLib-implementatie) binnenkort van het toneel? Wat is het lot van de opc?

Maar dat mag op dit moment allemaal de pret niet drukken. Gefeliciteerd, collega’s in Groningen! Petje af.

P.S. ook leuk: filmpje!

P.S.2 en voor meer informatie o.m. de PurpleSearch-wiki en Ubetom’s Blog.

Advertenties

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: