HO in 2020

Voor de tiende keer organiseert SURF vandaag en morgen haar jaarlijkse Onderwijsdagen. Een mooie traditie en een goede gelegenheid om geïnformeerd te worden over de stand van zaken rond ICT in het hoger onderwijs. Dit jaar geen traditionele openingskeynote van een of andere hot shot (Clifford Lynch kan ik me nog levendig herinneren), maar een door SURF-medewerkers voorbereide nieuwsshow over het hoger onderwijs in 2020. Vier scenario’s, ieder toegelicht door twee protagonisten, een filmpje en in woord en beeld gebracht in een 4 pagina-groot krantje. Hier was echt werk van gemaakt, en ook met zichtbaar plezier aan gewerkt. De zaal kreeg aan het eind de keuze voorgelegd welk scenario het meest waarschijnlijk was. Een redelijk grote meerderheid koos voor het scenario Het Warenhuis: een combinatie van een instellingsgestuurd curriculum en een gebruikersgestuurde digitale leer- en werkomgeving, ofwel (mooi geformuleerd) gestandaardiseerde vrijheid.

Zowel de krantjes als de filmpjes zaten vol leuke vondsten. Zo krijgen studenten (die dan overigens ‘trainees’ heten en hun docenten ‘stimulatoren’) in de toekomst de beschikking over Barroso’s, een door de Europese Unie aan iedere Europese burger toegekend studiebudget voor een leven lang leren. Is iedereen voorzien van een ondershuids aangebrachte EDUchip die toegang geeft tot de Ambiente Virtuele Leer Omgeving. Is er nog slechts één Verenigde Amsterdamse Universiteit en zijn Elsevier en Wolters-Kluwer al lang gefuseerd.

Overigens, in 2020 is Klaas-Jan Huntelaar bondscoach van Oranje; rijdt Bart Kemkers (inderdaad, zoon van) een onwaarschijnlijk wereldrecord op de 10 kilometer dankzij opnieuw een nieuwe Nederlandse vinding, de scheve schaats; en ja, het is niet anders, Jan Smit is niet meer bij zijn Yolanthe.

De presentatie van deze vier scenario’s voor de inrichting van het hoger onderwijs in 2020 vormde het voorlopig eindpunt van het scenario-onderzoek van SURF; een voorlopig eindpunt, want ’s middags werden de scenario’s al weer druk bediscussieerd in een van de kleinere themasessies en na de Onderwijsdagen komen uiteraard ook de instellingen van hoger onderwijs zelf weer aan de beurt. Wie nog mee wil discussiëren, kan ook morgen nog in Utrecht terecht op de Onderwijsdagen. De moeite waard!

Advertenties

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: