Google wint! (?)

Het was natuurlijk in bibliotheekland hét nieuws van de afgelopen weken: de overeenkomst tussen enerzijds Google en anderzijds de Amerikaanse Authors Guild (AG) en de Association of American Publishers (AAP) over hun dispuut over de legitimiteit van het scannen van boekmateriaal door Google zonder afspraken vooraf. Nu ligt er een schriftelijke overeenkomst van ruim 140 pagina’s, buitelt men in de biblioblogosphere overelkaar heen met positief en negatief commentaar, en is het inderdaad niet eenvoudig om uit de stofwolken een duidelijk beeld op te roepen. Een van degenen die dat al wel geprobeerd heeft, kon niet nalaten het bijhouden van de actualiteit in deze kwestie te vergelijken met het tegen de stroom opzwemmen. Daar lijkt het inderdaad op, maar dan wel van een heel krachtige rivier en na een uitermate nat regenseizoen.

Hierbij een bescheiden poging wat grote lijnen te schetsen van wat ons nu verder te wachten staat:

1) er ligt nu weliswaar een overeenkomst tussen Google, AG en AAP, maar daarmee is het dispuut niet definitief de wereld uit. Daarover beslist uiteindelijk de Amerikaanse rechter, en dat is in het Amerikaanse rechtssysteem beslist geen gelopen race.

2) ondanks het feit dat het een overeenkomst van 140 pagina’s is, is de kern van het dispuut tussen de partijen nog niet opgelost. They agree to disagree. Of het scannen van boeken zonder voorafgaande toestemming nu wel of niet onder de fair use-termen vallen, is daarmee nog steeds niet duidelijk.

3) dankzij het feit dat het een overeenkomst van 140 pagina’s is, is het niet eenvoudig alle details van de overeenkomst snel te doorgronden. The devil is in the details. Een van de commentatoren van de overeenkomst vergeleek haar gevoel tijdens het lezen van de tekst met dat van een bal in een pinball machine, “careening around and setting off bells and lights in all directions”.

4) Google betaalt 125 miljoen $ voor deze overeenkomst, (minimaal) 45 miljoen $ is bestemd voor de auteurs en de rest van het bedrag zal gebruikt worden voor het opzetten van een Book Rights Registry. Op basis van die registry gaat Google lezers t.z.t. geld vragen voor het kunnen inzien, downloaden of eventueel kopen van een via Google Book Search gevonden boek. Amazon, wees gewaarschuwd.

5) de overeenkomst tussen Google, AG en AAP heeft, indien door de rechter goedgekeurd, alleen betrekking op gebruik van Google Book Search in de Verenigde Staten; daarbuiten verandert er voorlopig niets. “In de toekomst hopen we samen te werken met internationale branchegroepen en individuele rechthebbenden om gebruikers over de hele wereld te laten profiteren van de voordelen van deze overeenkomst.”, aldus Google op haar eigen website. Maar gegeven de versplintering van zowel de wereld van de schrijvers als de uitgeverswereld buiten de Verenigde Staten, lijkt het mij niet waarschijnlijk dat dat al snel resultaat zal gaan opleveren. Deze rechtszaak was wat dat betreft voor Google een ‘makkie’ met twee welomschreven onderhandelingspartners.

6) en wat betekent dit nu allemaal voor de bibliotheken en hun gebruikers? De meningen daarover zijn grondig verdeeld, zelfs tussen Google Books-partners Harvard (negatief) en Michigan (positief). Hier zullen de stofwolken nog lang blijven door dwarrelen. Voor wie het wil volgen bieden ACRLog (Libraries on Planet Google), Peter Subers Open Access News (More on the Google settlement) en Library Journal (Academic Newswire) handzame samenvattingen van de situatie nu. Maar ongetwijfeld geldt hier ook: to be continued…

Advertenties

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: