En OCLC ook! (?)

Nog zo’n kwestie die de afgelopen dagen veel de aandacht trok, en terecht: het nieuwe beleid van OCLC ten aanzien van het (her)gebruik van data uit WorldCat. Dat nieuwe beleid zal er al heel lang aan te komen, al was het alleen maar omdat de vigerende voorwaarden dateerden uit 1987, toen er van WorldCat alleen nog maar gedroomd kon worden. Met het publiceren van de nieuwe voorwaarden ging het een en ander op het allerlaatste moment mis, maar de nieuwe Policy for Use and Transfer of WorldCat Records is nu beschikbaar en zal vanaf februari volgend jaar van kracht worden.

Essentieel in de nieuwe Policy lijkt de herbevestiging van OCLCs eigendom van alle catalogusrecords in WorldCat en een half-open benadering t.a.v. hergebruikvan deze records door derden. In de FAQ wordt dat laatste alsvolgt geformuleerd:

Are all WorldCat records available freely to anyone wanting to use them?
OCLC member libraries have spent nearly 40 years supporting and contributing to WorldCat and the OCLC cooperative. With over 100 million records and over one billion holdings, WorldCat is the backbone of the cooperative and the services used by the membership. It is not economically feasible to maintain and expand WorldCat, its surrounding services and the cooperative on a completely open model. The Policy was updated to bridge the gap between open and closed models by permitting Use and Transfer of WorldCat records by OCLC Members and Non-Members for Non-Commercial, Reasonable Use. See the Policy for definitions of these terms (Section B).

Ook OCLC voelt de hete adem van de Googles en LibraryThings van deze wereld in de nek. En ook hier is de vraag: wat zijn de consequenties precies voor bibliotheken en hun gebruikers? In Nederland speelt deze discussie al enige tijd t.a.v. het eigendom van de records in de NCC, eerst met Pica en nu met OCLC. Alle NCC-records en -holdings zijn twee jaar geleden in WorldCat ingelezen. Wat zijn nu precies de consequenties van het nieuwe beleid van OCLC voor de NCC? Ik vrees dat ik daar nu even geen antwoord op weet te geven…

Advertenties

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: