Afscheid

Gistermiddag was de afscheidsreceptie voor onze vakreferent Nederlandse taal- en letterkunde Els van Hulsteijn. Na 37 jaar trouwe dienst gaat ze met pensioen, en dat valt haar zwaar. Het is ook niet niks als je zoveel jaren met weliswaar steeds wisselende generaties studenten en medewerkers, maar toch vooral ook met die ene collectie bezig bent geweest. Het kan niet anders of ieder boek in de collectie is in al die jaren minstens een aantal keren door haar handen gegaan en er is dan ook geen enkele collectie in de bibliotheek van het PC Hoofthuis die er zo verzorgd bij staat als juist die collectie Nederlandse taal- en letterkunde. Zoals ik in mijn toespraak tot Els ook zei: wellicht kan de collectie straks zonder Els, het is echter de vraag of Els zonder haar collectie kan.

Belangrijk bij de receptie was vooral de aanwezigheid van veel medewerkers van de afdeling Neerlandistiek van de faculteit, de mensen waarvoor Els al die jaren dag en nacht heeft klaargestaan. Lia van Gemert nam ruim de tijd om de verdiensten van Els voor juist die medewerkers voor het voetlicht te brengen. Niet voor niets begon zij haar toespraak met de constatering dat een nieuwe medewerker in zijn eerste werkdagen geen betere investering kan doen dan een goede relatie op te bouwen met de medewerkers van de bibliotheek; daar kan later alleen maar van geprofiteerd worden. Dat gold ook voor Els. Alhoewel haar eigen generatie wetenschappelijk medewerkers zo successievelijk ook al de actieve dienst heeft verlaten, is ze er toch ook steeds in geslaagd met nieuwe generaties medewerkers, vaak veel jonger dan zijzelf, een goede band op te bouwen. Haar ongeëvenaarde kennis van de collectie Nederlandse taal- en letterkunde en haar onomstreden kunde in het bibliotheekvak vormden daarvoor de twee belangrijkste pijlers. Gelukkig heeft ze in de afgelopen maanden haar opvolgster, Esther ten Dolle, goed kunnen inwerken zodat we de periode na het vertrek van Els weliswaar met een weemoedig gevoel, maar toch ook met vertrouwen tegemoet kunnen zien.

Tijdens deze receptie bleek (gelukkig) weer hoe goed de bibliotheek momenteel aangeschreven staat bij de medewerkers. De decaan van de faculteit, José van Dijck, gaf daar afgelopen zomer ook al blijk van. Ik kijk dan ook met vertrouwen uit naar de komende UvA Medewerkersmonitor, waarin met name de dienstverlening van de ondersteunende diensten (inclusief de Universiteitsbibliotheek) aan het oordeel van alle universitaire medewerkers wordt onderworpen. Dit alles in het kader van het streven van het College van Bestuur naar excellent onderwijs, excellent onderzoek én excellente ondersteuning van die beide processen. Unieke en excellente medewerkers zoals Els zijn daarbij cruciaal.

Advertenties

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: