Vakantiepost

Het is herfstvakantie, dus het bloggen staat even op een wat lager pitje. Tijd om even wat aanvullingen op recente posts te geven:

1) Faculty liaison: zie voor een actuele stand van zaken in de Verenigde Staten, de bakermat van de faculty liaison, SPEC Kit nr. 301 van de Association of Research Libraries over Liaison Services. In Nederland gelukkig bij de UvA te raadplegen. 😉

2) Open Access Day: “Open Access Tag voller Erfolg”, maar slechts één deelnemende instelling in Duitsland en “Bei den niederländischen Kollegen sieht es aber nicht besser aus, obwohl man dort Stattliches vorzuweisen hat: https://zeemanspraat.wordpress.com/2008/10/14/open-access-day-2/

3) Delftse inzichten: Wouter Gerritsma attendeerde me op nog een gebruikersonderzoek uit 2008 van onze collega’s van de UB van de Vrije Universiteit. Wat willen wetenschappelijk medewerkers als ze directeur van de UB zouden zijn:

Het meest gegeven antwoord op de vraag wat men zou doen als men directeur van de universiteitsbibliotheek was, was dat men meer de collectie digitaal zou aanbieden. (m.n. e-journals, scan service, data sets, etc). Dit wordt op afstand gevolgd door het antwoord: “Meer collectie op papier in open opstelling zetten” (mensen willen grasduinen, ideeën opdoen, en liever geen aanvragen doen uit het magazijn).

Dat komt aardig overeen met onze eigen bevindingen.

4) Scopus vs. WoS (5): ons onderzoek en onze besluitvorming hebben in den lande de nodige aandacht getrokken bij collega-bibliotheken. Ik heb inmiddels flink wat verzoeken ontvangen om toezending van het onderzoeksrapport en ook Informatie Professional vond het bericht belangrijk genoeg om het op te nemen in de Nieuws-sectie. Van onderzoekers zelf hebben we tot nu toe weinig vernomen, terwijl er toch zeker een categorie is die door dit besluit negatief getroffen wordt. We hebben nu in de Scopus-website een boodschap op laten nemen met de mededeling dat het bestand vanaf 1 januari 2009 niet meer toegankelijk is plus een link naar ons nieuwsbericht hierover. Kijken wat dit voor reacties gaat opleveren.

Advertenties

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: