Faculty liaison (poll!)

In het Leidse Mare-artikel waar ik al eerder over berichtte beargumenteert een van de tegenstandsters van de concentratie van de Letteren-bibliotheken haar oppositie daartegen aldus: “Onbegrijpelijk dat deze kleinschaligheid blijkbaar niet gewenst is’, zegt Annemiek Ouwerkerk, hoofd van de bibliotheken kunstgeschiedenis en geschiedenis. ‘Overal komt men daar juist op terug. De UB is op het moment druk bezig de relatie tussen de bibliotheek en onderwijs en onderzoek te verbeteren met de zogeheten “faculty liaison”: een prima streven, maar dat hebben wij hebben hier al.” Die faculty liaison is inderdaad een van de nieuwe speerpunten van de Leidse UB, beargumenteerd in het nieuwe beleidsplan (“van essentieel belang“) en gedocumenteerd in het laatste jaarverslag (een dubbelklapper voor de jaren 2006-2007).

Faculty liaison, niet alleen de Leidse bibliotheek is er druk mee bezig. Ook bijvoorbeeld in Amsterdam en Groningen is er al enige tijd (her)nieuw(d)e aandacht voor het op structurele wijze onderhouden van contacten tussen bibliotheek en haar doelgroepen, vooral (maar niet uitsluitend) met de wetenschappelijke staf. Dubbele doelstelling is daarbij om enerzijds de staf goed op de hoogte te houden en te informeren over alle diensten van de bibliotheek en de dienstverlening waarop medewerkers een beroep kunnen doen in onderwijs en onderzoek; anderzijds de bibliotheek scherp te houden ten aanzien van de wensen die er onder de staf leven met betrekking tot de bibliothecaire dienstverlening en de wetenschappelijke informatievoorziening. En dat kan variëren van aanschafsuggesties tot het gezamenlijk ontwikkelen van games voor informatievaardigheden.

De vakreferent (aka de informatiespecialist) speelt bij de faculty liaison de rol van linking pin. En in Eindhoven heeft dat inmiddels al geleid tot de introductie van de nieuwe functiebenaming faculty liaison manager.  Niet overigens geheel naar tevredenheid van alle direct betrokkenen, die toch liever de voorkeur geven aan hun oude functienaam. Ik kan me herinneren dat een dergelijke discussie al eerder speelde toen Bas Savenije, ik geloof een jaar of vier geleden tijdens een OCN, met account manager kwam aanzetten. Ook die hebben we inmiddels in de universitaire bibliotheekwereld, bijvoorbeeld in Delft.

WordPress heeft sinds deze week een nieuwe feature, de mogelijk een poll op te nemen in je post. Tot nu toe moest dat allemaal met kunst-en-vliegwerk, maar laat ik dit nu eens even snel uitproberen:

 

Mijn antwoord zal duidelijk zijn…

Advertenties

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: