Onder collega’s

Vanmorgen met de trein naar Den Haag, naar de KB, voor de halfjaarlijkse bijeenkomst van de UKB-werkgroep Collectiemanagement. De laatste bijeenkomst onder leiding van RUG-bibliothecaris Alex Klugkist; aan het UKB-bestuur is gevraagd een opvolger te benoemen, maar dat is nog niet gebeurd. Alex heeft het ongeveer een jaar of vijf gedaan, en altijd naar ieders tevredenheid. Een prima voorzitter die met onderkoeld commentaar of een kwinkslag het vergaderen zelf in een uiterst plezierige sfeer laat verlopen.

Gebruikscijfers en wat je daar wel en niet mee kunt stonden vandaag hoog op de agenda. Peter van Laarhoven van de UB Groningen presenteerde met verve, het is tenslotte een van zijn favoriete bezigheden, wat daar de afgelopen jaren in Groningen aan is gedaan. Iedere UB worstelt met het verzamelen van deze statistische gegevens (soms op zich al een flinke kluif) en vervolgens met de vaak moeizame interpretatie er van. Initiatieven als COUNTER hebben wel voor verbetering gezorgd, en er zijn bijna geen grote uitgeverijen meer die geen gegevens beschikbaar stellen maar dat betekent nog niet dat die interpretatie veel makkelijker is geworden. Is een klik altijd een klik, een download altijd een download en, misschien nog belangrijker, wie is degene die een artikel download? Het werd opnieuw duidelijk dat iedereen bij zijn eigen instelling hiermee wel bezig is, maar dat de intensiteit waarmee het gebeurt toch ook aanzienlijk verschilt. De discussie was in ieder geval geanimeerd genoeg om dit onderwerp een keer apart te agenderen voor een studiemiddag o.i.d.

De KB greep haar gastvrouwschap aan om een van de vele nieuwe projecten te agenderen, het project Webarchivering. Projectleidster Caroline van Wijk presenteerde de achtergronden, keuzes en belangrijkste resultaten die in januari 2009 ook zichtbaar moeten worden voor het publiek. Uitgaande van de nationale taak van de KB en het collectieprofiel dat is gericht op de Nederlands taal, cultuur en geschiedenis zijn er inmiddels ca. 1.800 Nederlandse websites geselecteerd die periodiek (2 à 4 keer per jaar) duurzaam gearchiveerd zullen worden ‘voor de eeuwigheid’. Maximaal kunnen dat 3.000 websites worden, en daarmee zijn de pretenties van dit project aanzienlijk bescheidener dan die van het Internet Archive, dat het hele internet poogt te archiveren. Het blijft overigens een plezier om via de Wayback Machine de gearchiveerde versies van, bijvoorbeeld, onze eigen bibliotheek-homepage terug te zien. Er zijn uiteraard ook Nederland al voorbeelden van webarchivering, zoals Archipol met de websites van de Nederlandse politieke partijen, maar wat de KB zich nu voorgenomen heeft is zeker in de Nederlandse verhoudingen toch van een andere orde. Maar we moeten dus nog even geduld hebben.

Na afloop van de vergadering niet meer gebleven om de rondleiding in de Leeszaal van Nederland en De Verdieping van Nederland mee te maken. In Amsterdam moesten er nog de nodige probleempjes (sorry, uitdagingen) rond de organisatie van de eerste Aleph-trainingen opgelost worden. Dat is jammergenoeg nog niet helemaal gelukt. Morgen dus daarmee weer verder.

Advertenties

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: