So you wanna be a blogstar?

WoWter meldde een aantal dagen geleden de honderdste (actieve) Nederlandstalige biblioblogger. Een respectabel aantal, zeker ook als je het afzet tegen de (hoogstwaarschijnlijk) meer dan 1.000 in het Angelsaksische taalgebied. Walt Crawford houdt dat al langere tijd goed in de peiling. Vraag is natuurlijk of dat allemaal blijvertjes zijn (en dat geldt uiteraard ook voor Een beetje adjunct) en of er voor al die blogs wel een publiek is. Hoe verover je je eigen plaats bij het lezerspubliek, hoe vind je je eigen niche?

ACRLog geeft daarvoor drie adviezen: 1) geef je blog een eigen focus, en probeer die focus niet te breed te laten zijn. Alhoewel het wat al te ver gaat “to figure out what no one else is writing about and to capture the market on that topic”, is originaliteit inderdaad belangrijk; 2) zorg ervoor dat je regelmatig, minimaal een keer per week, een nieuwe post kunt plaatsen; en 3) laat weten dat je er bent, kortom promoot je blog. Lijkt me allemaal prima advies, al deel ik ook een beetje de overweging van de auteur, Steven Bell, “I sometimes question how sustainable all of this librarian blogging is, and whether we’ll still be doing this five years from now. Perhaps it will last as long as we have a good topic, something to say about it and a need for conversation with our colleagues.”

Kan WoWter daar misschien op basis van zijn verzamelde reacties op zijn oproep aan de Nederlandse bibliobloggers nog iets over zeggen? Hoe kijken wij zelf tegen de toekomst van het (biblio-)bloggen in Nederland aan?

Advertenties

2 comments so far

 1. Edwin on

  Ik denk dat dit nogal afhangt van hetgeen je wilt bereiken met een blog. Schrijf je voor collega’s? Is het je persoonlijke kennissysteem? Wil je alleen bibliotheekpubliek bereiken of ook publiek daarbuiten?

  Een focus is inderdaad belangrijk maar dat geldt ook voor variatie. Ik val nogal eens in herhaling bij bibliotheekonderwerpen omdat het mijn stokpaardjes zijn, maar ook om te benadrukken. Ik vraag me altijd af waar de grens dan ligt. Anno 2008 verveel je mensen snel. Tenzij ze echt in een onderwerp zijn geïnteresseerd, maar dan moet je je juist weer richten op verdieping.

  Lastige materie, die zich niet zo snel in een kader laat vangen denk ik.

  Daarnaast verandert alles snel. Op dit moment is een weblog een handige tool om te publiceren en om gevonden te worden, maar dat kan over een paar jaar weer anders zijn.

 2. WoW!ter on

  hmmmm


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: