Open Access Day

Vandaag is het dan zo ver: de eerste officiële Open Access Day. Voor de echte geïnteresseerden heeft ‘Open Access News’ Peter Suber een handige link gemaakt naar Google Blog Search waarop de allerlaatste activiteiten en berichten kunnen worden nagelezen.

Open Access Day is toch vooral nog een Amerikaanse (vooruit: Angelsaksische) aangelegenheid. Mijn eerdere vraag, wie neemt in Nederland als eerste het initiatief tot een bijdrage, kan inmiddels beantwoord worden met: niemand! Er zijn wel Europese instellingen die meedoen, maar Nederland schittert in deze lijst toch door afwezigheid. Aan de UvA hebben we het er nog kort over gehad, maar de voorbereidingstijd was toch uiteindelijk te kort. En we hebben het uiteraard al zo druk met Aleph, RFID, enz. Volgend jaar beter?

Maar misschien heeft het ook wel een beetje te maken met het belang dat we momenteel aan open access hechten. Zie bijvoorbeeld het recente onderzoek van de Britse Society of College, National and University Libraries (SCONUL), Top Concerns Survey 2008. Open Access (publishing) staat daar op een lage achtste plaats bij de e-gerelateerde concerns van Britse bibliothecarissen, qua percentage ‘high concern’ ver achter zulke issues als access management, provision of e-resources en institutional repositories.

Overigens, zelden een onderzoek gezien waar zoveel papier verbruikt wordt voor zo’n bescheiden rapportage. Het bijbehorende artikel doet daar ook niet voor onder.

Advertenties

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: