De eerste, de beste

Wij zijn de beste, en dat willen we weten ook. En dus pakt de afdeling Communicatie van de UvA afgelopen donderdag met een trots nieuwsbericht uit. Moest eerder dit jaar nog voorrang verleend worden aan eerst Leiden en toen Utrecht, nu is het weer onomstotelijk bewezen: UvA ook dit jaar beste Nederlandse universiteit volgens internationale THES-ranking.

Goed, de UvA is inderdaad de hoogst genoteerde Nederlandse universiteit op deze lijst. Maar, ten opzichte van vorig jaar zijn we wel vijf plaatsen gezakt, van 48 naar 53. En daarmee gepasseerd door instellingen als de Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne, Københavns Universitet en onze Amerikaanse partner New York University. De Nederlandse concurrentie zit overigens in de lift: Leiden steeg van plaats 84 naar 64 en Utrecht van 89 naar 67. En dat de lijst wordt aangevoerd door Harvard zal ook niemand verwonderen.

Bijna de helft van de score voor iedere individuele universiteit wordt bepaald door academic peer review, de uitkomsten van een online survey waaraan in 2008 ruim 6.300 wetenschappers wereldwijd hebben deelgenomen. Andere elementen die de score beïnvloeden zijn het oordeel van werkgevers, de student-medewerker ratio, de percentages buitenlanders onder studenten en medewerkers en het aantal citaties per medewerker. Dat laatste element is gebaseerd op gegevens uit … nee, niet Web of Science maar Scopus!

Times Higher Education publiceert ook een ranglijst per groep disciplines, uitsluitend gebaseerd op de academic peer review. Bij de geesteswetenschappen (Harvard op één) is Leiden de eerste Nederlandse universiteit op plaats 35, één plaatsje lager gevolgd door de UvA; bij de bio-medische wetenschappen (Harvard opnieuw op één) is Utrecht op plaats 62 de hoogst scorende Nederlandse universiteit (de UvA op 80); bij de exacte wetenschappen (MIT bovenaan) leidt Utrecht de dans in Nederland op plaats 37 (geen UvA bij de eerste honderd); bij de sociale wetenschappen (Harvard gelukkig weer op één) is de UvA op plaats 43 de eerste Nederlandse universiteit; en bij technologie (een tweede eerste plaats voor MIT) levert Delft met een 17e plaats de beste Nederlandse score per discipline (dat de UvA hier ontbreekt hoeft niet te verwonderen).

Maar niet alleen de hoogstgenoteerden pronken met hun veren. In Groningen wordt de sprong van 173 naar 144 op de lijst als een ware overwinning gezien. De Groningse universiteit heeft zelfs al een aparte webpagina ingeruimd voor alle internationale rankings. En ook Utrecht en de VU maken met blijdschap hun fikse stijging in de ranglijst bekend. Als je het zo bekijkt verdient eigenlijk iedereen een felicitatie.

Advertenties

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: