Driekwart World – Cat

Drie jaar geleden bleek dat uit een steekproef van 508 titels uit de National Union Catalog Pre-1956 Imprints 28% van deze titels niet in OCLCs WorldCat aanwezig waren. De National Union Catalog (of NUC of Mansell) werd tussen 1968 en 1981 samengesteld op basis van de kaartcatalogi van ruim 1.100 bibliotheken in de VS en Canada, waaronder de Library of Congress. De gedrukte NUC bestaat uit maar liefst 754 delen, zeg maar 40 meter boekenplank. Legers bibliografen en catalografen hebben de NUC jarenlang geraadpleegd voor bibliografische verificatie, maar met de opkomst van digitale instrumenten als WorldCat is het gebruik drastisch verminderd. Niet geheel terecht dus, althans in 2005, want toen zat er dus nog een flink gat voor pre-1956 imprints tussen NUC en WorldCat.

Twee jaar geleden nam OCLC de Research Libraries Group over, eigenaar van de andere grote online bibliografische database RLIN, en begon men al snel met de integratie van RLIN-records in WorldCat. Heeft dat er nu toe geleid dat de dekking van WorldCat ten opzichte van de NUC is verbeterd? Nee, constateert Christine DeZelar in een artikel in het september-nummer van College & Research Libraries. Door de integratie van RLIN is het ‘gat’ wel iets kleiner geworden, maar ook van haar steekproef van 502 titels uit de NUC bleek ruim 25% (nog) niet terug te vinden in WorldCat. DeZelar bevestigt daarmee niet alleen de resultaten van het onderzoek uit 2005, zij herbevestigt (althans in haar eigen woorden) de cruciale rol van “old fashioned” book catalogs voor de originele catalogisering van minder gangbaar materiaal.

En ze voegt daar nog de wijze raad aan toe: “A library with a large uncataloged backlog of rare, special collections or gift materials may want to think twice before deaccessioning Mansell, as tempting as the freeing up of shelf space might be.”

Advertenties

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: