Delftse inzichten

Van collega Marc van den Berg kreeg ik een boekje ter inzage waarin verslag wordt gedaan van de resultaten van het gebruikersonderzoek dat de TU Delft dit voorjaar heeft gedaan: Hoe doen ze dat eigenlijk, online zoeken naar wetenschappelijke informatie? Na enig zoeken kon ik de tekst ook op de website van de bibliotheek terugvinden, maar broeders en zusters uit Delft: wel heel erg verstopt, hoor.

In het boekje worden zes bibliotheekgebruikers van de TU Delft ten tonele gevoerd (zgn. persona’s: fictieve persoonlijkheden gebaseerd op echte data; twee studenten, twee medewerkers en twee externen) en aan de hand van die gebruikers worden kenmerkende activiteiten beschreven en suggesties geformuleerd voor het tegemoet komen aan de problemen die bij die activiteiten worden ondervonden. Leuke opzet en visueel aantrekkelijk gepresenteerd, al roept het ook de nodige vraagtekens op. Zo zijn de twee studenten resp. 23 en 26 jaar oud. Dat is toch al weer relatief oud, lijkt me. De gemiddelde bachelor in Amsterdam is rond de 20 jaar oud en midden-twintigers zijn eerder vergevorderde master-studenten. Misschien ligt dat in Delft anders, maar het doet wel de vraag rijzen naar de representativiteit van deze studenten. Ook bij een van de twee medewerkers, een hoogleraar van 58 jaar, begon ik wat te twijfelen op het moment dat hem de volgende passage in de mond wordt gelegd: “ik heb voor mijn promotie-onderzoek een website met alle informatie die ik in de loop van de jaren verzameld heb.” Tja, zou Martin Bril schrijven.

Dat neemt niet weg dat veel van de resultaten uit het onderzoek me bekend in de oren klonken: de onbekendheid met het vakjargon van (aankomende) studenten, de vraag naar betrouwbare informatie door diezelfde groep en het belang dat wetenschappers hechten aan het eigen netwerk voor het verzamelen van relevante informatie.

In de inleiding heeft projectleidster Karin Clavel een aardige teaser opgenomen: “Er was ook één echte eye-opener! Nieuwsgierig? Leest u vooral verder.”

Voor mij was het uiteindelijk de bevinding dat “Géén student deelnemer (aan het gebruikersonderzoek) gebruikt of kent RSS feeds.” Wat voor iedere informatieprofessional inmiddels een onmisbaar instrument is geworden om up-to-date te blijven en orde en overzicht  te scheppen in het overweldigende digitale informatie-aanbod, is blijkbaar voor een van onze twee belangrijkste doelgroepen (die ook nog eens met web 2.0 zijn opgegroeid) een instrument dat ze niet kennen of, wat misschien vervelender zou zijn, niet willen gebruiken.

Overigens, wat minder verstopt en daardoor wat beter terug te vinden is het verslag van nog een gebruikersonderzoek, maar nu van de bibliotheek van de Radboud Universiteit. Met ons eigen gebruikersonderzoek zijn dat drie onderzoeken die ongeveer tegelijkertijd zijn uitgevoerd onder drie grote universitaire populaties. Wie heeft de tijd om die onderzoeken nu eens goed naast elkaar te leggen en mogelijk daar wat breder toepasbare conclusies uit te destilleren? Eentje weet ik er in ieder geval: al onze gebruikers willen één zoekportaal waarmee ze alle beschikbare informatie kunnen doorzoeken. Maar ja, na tien jaar Google kun je ook moeilijk anders verwachten.

Advertenties

1 comment so far

  1. […] lijken een ware mode te zijn bij de verschillende universitaire bibliotheken in Nederland. Bert Zeeman was het ook al opgevallen. Maar sinds zijn post van begin oktober is de UBVU ook alweer met de resultaten van een […]


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: