Nature

Het einde van het kalenderjaar is al weer in zicht en dus komen, zoals gebruikelijk, uitgeverijen en leveranciers met allerlei aantrekkelijke aanbiedingen. Het komt tenslotte maar al te vaak voor dat bibliotheken vlak voor het sluiten van het boekjaar een (dreigend) overschot op hun collectievormingsbudget met wat grote aankopen proberen weg te werken.

Zo ook Nature. Het tijdschrift loopt al een tijdje in Nederland te leuren met de archieven van het tijdschrift. Iedere zichzelf respecterende bibliotheek heeft een licentie voor de online versie van Nature (en de inmiddels vele tientallen offsprings van dit tijdschrift) en welke bibliotheek zou aan haar gebruikersgroep ook niet nog eens het volledige digitale archief willen aanbieden? De keuze is tussen de jaren 1987-1996, of de jaren 1950-1986, of de jaren 1869-1949, of uiteraard een combinatie van jaren.

Daar hangen overigens fikse prijskaartjes aan, variërend van ruim € 20.000 voor de kortste periode tot € 104.000 voor het volledige archief (NB en dat is uiteraard zonder 19% BTW!).

Alle UKB-bibliotheken hebben nu dit “offer they can’t refuse” gekregen waarop uiterlijk voor 30 november geregeageerd moet worden, want anders… Alsof we inmiddels vergeten zijn dat we dit voorjaar diezelfde archieven ieder al voor een paar duizend € per stuk minder kregen aangeboden. Ook toen was dat uiteraard, je raadt het al, “an offer you can’t refuse”. In mei hebben we desondanks ‘nee’ tegen Nature gezegd; ik denk dat we dat deze keer maar weer moeten doen.

Advertenties

1 comment so far

  1. brughagedis george on

    Hoi Bert,
    Op zich een goed advies, zolang de hele handel zich op papier in het IWO bevindt en ook nog verspreid o.a. bij ons in diverse locaties. Er is zeker vraag naar, maar die vraag is niet heel groot. Ik schat het op minder dan 100 artikelen per jaar voor hele FNWI. In de schaduwdatabase voor IBL aanvragen zijn 10 aanvragen te vinden, maar die database wordt voor interne IDL/NCC aanvragen niet goed meer bijgehouden. Maar die opslag kost ook geld, evenals het scannen en de periodieke besluitvorming hierover door een aantal goedbetaalde deskundigen, incl. BTW. Dus ik weet niet waar het omslagpunt ligt. Als die kosten van papieropslag 5000 per jaar zijn zou ik het niet doen, als het 10.000 per jaar is zou ik de hele handel in de papierversnipperaar gooien en die backvolume’s nemen.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: