Scopus vs. WoS (5)

De primeur heb ik, uiteraard, aan ons UBAweb moeten laten; het informeren van onze gebruikersgroepen gaat tenslotte voor. Vervolgens moesten ook onze eigen bibliotheekmedewerkers geïnformeerd worden, dus dat was stap twee. En nu kan ik dan pas op m’n eigen blog de belofte over de afweging tussen Scopus en Web of Science inlossen. Heeft dat nu nog zin? Niet wat betreft het besluit zelf (nl. de licentie op Scopus zal door de UvA in 2009 niet verlengd worden), want dat is duidelijk genoeg. En wat de afwegingen betreft staat er ook het nodige al op de site. Maar misschien is er aantal zaken die nog wat extra toelichting verdienen.

Zoals de naam die Web of Science onder wetenschappers en bestuurders in de afgelopen decennia heeft opgebouwd met haar impact factoren en Journal Citation Reports. Die naam is zeker niet onomstreden, maar voordat een concurrerend product, zoals Scopus, in staat is WoS hierin voorbij te streven zijn we toch nog wel even verder. De diepere dekking die WoS biedt op het gebied van citatiegegevens (ook vòòr 1996) en, dankzij de Arts & Humanities Citation Index, de toch ook wat bredere dekking van alle wetenschapsgebieden spreken hier in het voordeel van WoS. Elsevier weet dus wat er zou moeten gebeuren en naar verluidt wordt daar ook hard aan gewerkt.

Het positioneren van een bestand als Scopus in het totale digitale bibliotheekaanbod is voor een instelling als de UvA, een brede, algemene universiteit, ook niet zo eenvoudig. Scopus biedt niet voor elk wat wils en kan dan ook zeker niet als primaire zoekingang ingezet worden. Scopus is sinds afgelopen januari samen met PiCarta, Academic Search Premier en Web of Science in het standaardaanbod van gelijktijdig doorzoekbare bestanden in de Amsterdamse Digitale Bibliotheek (MetaLib) aangeboden. Dat heeft enerzijds tot hoge raadpleegcijfers geleid, terwijl Scopus-zoekresultaten vervolgens in de schermpresentatie ondergesneeuwd raken onder die uit de andere bestanden. Ook daar zou verbetering in aangebracht moeten worden.

Nemen we nu straks met spijt afscheid van Scopus? Een beetje wel natuurlijk. Het is een mooi bestand met een prettige interface. En we moeten niet vergeten dat zonder de concurrentie van Scopus ISI in de afgelopen jaren waarschijnlijk lang niet zoveel verbeteringen in Web of Science (Knowledge) zou hebben geïmplementeerd als ze nu gedaan hebben. Het is dan ook zeker geen beslissing voor nu en altijd. We blijven de verdere ontwikkeling van Scopus aandachtig volgen, zullen vast in een van de komende jaren weer eens een nieuwe afweging maken, en zijn dan ook zeer benieuwd hoe hier door andere universiteitsbibliotheken in Nederland mee wordt omgesprongen. Reacties van harte welkom!

Advertenties

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: