Honderdentien miljoen $

Dit wil ik ook! schreef ik een paar dagen geleden, heel goed wetend dat tussen willen en realiseren een groot financieel gat gaapt. Ook de University of Michigan kan tenslotte de Espresso Book Machine alleen maar aanschaffen dankzij “donations to the U-M libraries.”

Dergelijke donaties ontvangen wij nu nooit, en mede daardoor is de financiële armslag van het echte Harvard altijd vele malen groter dan dat van Harvard-aan-de-Amstel of Harvard-aan-de-Zuidas. Hoe groot de verschillen zijn, wordt nog eens duidelijk uit recente statistische gegevens van de Amerikaanse ARL. Zij hebben een nieuwe index ontwikkeld voor het rangschikken van de aangesloten 113 grote en grotere onderzoeksbibliotheken van de VS en Canada. Ik heb de berekening van de Library Investment Index nog niet helemaal kunnen doorgronden, maar het levert interessante gegevens op ter vergelijking.

Harvard voert de lijst aan met een score van 5,88. Daarna volgen Yale (3,65), Columbia (2,44), University of Toronto (2,36) en Berkeley (1,93). Na plaats 15 zakt de index al onder de één en vanaf nummer 42 (University of Miami) is de index voor de resterende 70 universiteiten negatief. Dat zal vast niet goed zijn. 😉

Veel interessanter dan deze indexcijfers zijn de gegevens die er achter verborgen gaan. Zo blijkt Harvard in 2007 een bibliotheekbudget van ruim 110 miljoen $ te hebben gehad waarmee o.a. 1.150 man/vrouw personeel in dienst wordt gehouden! Yale, toch ook geen kleine jongen, moet het met 500 man personeel en ruim 30 miljoen $ minder doen. Ik weet het, het is altijd moeilijk te achterhalen welke werkelijkheid zich nu precies achter dergelijke cijfers verbergt. Wat wordt er wel en wat wordt er niet meegeteld? Ook onze eigen begroting is de afgelopen jaren bijna verdubbeld, omdat de huisvestingslasten nu worden doorberekend. Netto zijn we daar alleen maar slechter van geworden, maar in een kale begroting zie je dat niet.

Maar toch: de verschillen zijn duidelijk en het is dus voor ons veel zinvoller om naar de instellingen rond de 50e plaats (Notre Dame, George Washington University, Maryland) te kijken en daarmee te vergelijken dan met dat eenzame Harvard-at-the-top.

In de top-20 van de LII staat overigens zowel Pennsylvania State University als de University of Pennsylvania. Dat herinnerde me aan PennTags. Zo’n twee jaar geleden was dat de talk-of-the-town in bibliotheekland, althans in het Angelsaksische deel ervan. Hoe staat het daar nu eigenlijk mee?

P.S. ook nog niet eerder gezien: vakreferenten (subject specialists) met foto en al op de homepage van de bibliotheek. Wie volgt?

1 comment so far

  1. WoW!ter on

    Die laatste verbaasd me. Natuurlijk zijn de zwart/wit foto’s een beetje armoedig. Bij ons staan we denk ik liever niet op de voorpagina, maar veilig een beetje verderweg in de Website.
    Mooi voorbeeld voor presentatie van het menselijke gezicht van de bibliotheek.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: