RoMEO

Aansluitend op mijn DOAJ-post moet ik eigenlijk ook aan RoMEO (SHERPA) weer eens aandacht besteden. Want ook voor deze dienst geldt: het aanbod aan informatie wordt steeds rijker en de site zelf wordt steeds van nieuwe mogelijkheden voorzien.

Voor de ignoranti: RoMEO is de database waarin wordt bijgehouden welk beleid er t.a.v. het archiveren van m.n. artikelen wordt gevoerd door de uitgeverijen van (wetenschappelijke) tijdschriften. Groen, in het jargon van RoMEO, betekent dat de desbetreffende uitgeverij archivering van zowel pre- als post-print toestaat; Blauw betekent alleen post-print is toegestaan, Geel betekent alleen pre-print is toegestaan en Wit betekent dat archivering in het geheel niet is toegestaan. De RoMEO-site wordt door veel instellingen gebruikt, ook door de UB Amsterdam, om te bepalen of materiaal in het eigen institutionele repository na archivering opengezet mag worden voor raadpleging buiten het eigen domein.

Deze zomer is RoMEO de grens van 400 gecontroleerde uitgeverijen gepasseerd en recent toegevoegde uitgeverijen worden in de News-sectie genoemd en geïnteresseerden kunnen de informatie ook via rss tot zich laten komen. Aan de algemene RoMEO-lijst zijn nu ook overzichten toegevoegd van uitgeverijen die het archiveren van de pdf van het gepubliceerde artikel toestaan (zonder embargo mag dat al van ruim 50 uitgeverijen) en een overzicht van uitgeverijen die open access op basis van auteursbijdragen toestaan.

Voor de volledigheid noem ik dan ook nog maar even het overzicht van institutionale repositories (Open DOAR) en het overzicht van voorwaarden die organisaties die onderzoek financieren tegenwoordig stellen aan het vrij beschikbaar maken van de onderzoeksresultaten en publicaties die uit het door hen gefinancierde onderzoek voortvloeien (onder de mooie naam JULIET). Waarmee moederorganisatie SHERPA, ooit begonnen als acroniem voor Securing a Hybrid Environment for Research Preservation and Access, wel weer voldoende in het zonnetje is gezet.

Advertenties

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: