DOAJ

En de Directory of Open Access Journals (DOAJ)? Hij groeide maar door. Als de DOAJ als barometer voor de stand van zaken m.b.t. Open Access wordt gebruikt, dan loopt de druk alleen maar op. Inmiddels meer dan 3.600 tijdschriften zijn er in de directory opgenomen, waarvan er ruim 1.250 op artikelniveau doorzoekbaar zijn, gezamenlijk goed voor meer dan 200.000 open access artikelen (stand van zaken op 14 september). Dagelijks worden er nieuwe titels toegevoegd en de DOAJ-site zelf wordt ook steeds professioneler.

Voor auteurs die op zoek zijn naar een geschikt open access-tijdschrift voor hun artikel is nu ook een zoekmogelijkheid gecreëerd die 100% open access-tijdschriften onderscheidt van zgn. hybride tijdschriften waarvan maar een deel van de artikelen daadwerkelijk gratis toegankelijk is. En de DOAJ stelt nu statistisch materiaal beschikbaar over de samenstelling van de DOAJ, naar land van publicatie en naar jaar van opname in de DOAJ. En wat blijkt, verrassend genoeg wellicht: Nederland doet het op het terrein van het publiceren van open access-tijdschriften slechter dan landen als Mexico, Kroatië en Iran. Het land van Elsevier en Wolters Kluwer moet het doen met een schamele 25 geregistreerde open access-tijdschriften, tegenover de 35 van Iran, de 56 van Kroatië, de 76 van Mexico, om maar te zwijgen over de 792 uit de Verenigde Staten.

Zelfs voor de geesteswetenschappen begint het aantal open access-tijdschriften nu zulke vormen aan te nemen, dat een verdere uitsplitsing van de door de DOAJ gebruikte boomstructuur opportuun wordt: 116 tijdschriften voor het vakgebied geschiedenis en 107 voor de taalwetenschap vragen inmiddels om een nadere onderverdeling, zeker ook gelet op de constante groei. Dat geldt overigens voor veel meer vakgebieden.

Heather Morrison van de University of British Columbia is een van degenen die de DOAJ een warm hart toedragen. Op haar blog The Imaginary Journal of Poetic Economics rapporteert ze regelmatig over nieuwe mijlpalen die de DOAJ realiseert en afgelopen januari schreef ze een lovende recensie in The Charleston Advisor van de DOAJ. Ongetwijfeld zal de DOAJ ook prominent figureren in haar nieuwe boek Scholarly Communications for Librarians dat volgend jaar moet verschijnen.

Advertenties

1 comment so far

  1. Edwin on

    Ik hoop oprecht dat ook Nederland nu eens serieus mee gaat doen. Voor de betabieb wil ik het zo graag gebruiken, met mooie widgets etc, maar het aanbod valt me toch wat tegen (als het gaat om een wat toegankelijker aanbod)


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: