Gaat dat zien!

Een van de aardigste bijkomstigheden van werken bij de UB Amsterdam is de geweldige rijkdom aan bijzonder materiaal in de collectie, en dan heb ik het uiteraard over ‘de’ Bijzondere Collecties. Het hele jaar door verzorgen die Bijzondere Collecties tentoonstellingen en worden er ook altijd zgn. koffiekijkjes georganiseerd voor het eigen personeel. De samensteller van de tentoonstelling neemt dan een uurtje de tijd om zijn collega’s tijdens een rondleiding nog eens extra te laten zien hóe bijzonder die Amsterdamse collectie toch is.

Vandaag verzorgde Jan Werner voor ons een rondleiding op zijn bijdrage aan Amsterdam Wereldboekenstad, de tentoonstelling Atlas Maior. De wereld van Blaeu. Het draait daarbij natuurlijk om het pronkstuk, het Blaeu kabinet met daarin een elfdelige uitgave van de Atlas Maior, maar de tentoonstelling is veel meer. Hij toont op fraaie wijze de ontwikkeling van ons wereldbeeld vanaf de Middeleeuwen tot in de zeventiende eeuw, zoals Jan het zei: van een mystiek wereldbeeld naar een empirisch wereldbeeld. En daarnaast laat de tentoonstelling zien dat de familie Blaeu meer was dan alleen een atlasmakende familie. De Blaeus stonden midden in het bruisende Amsterdam van de Gouden Eeuw en droegen op vele wijzen bij aan de voorspoed van de stad.

Dus: gaat dat zien! Bijvoorbeeld het komend weekend als de bibliotheek Bijzondere Collecties tijdens de Open Monumentendagen ’s middags geopend is.

Advertenties

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: