Wereldboekenuniversiteit

Afgelopen donderdag vond de jaarlijkse facultaire opening van het nieuwe academische jaar plaats in de Rode Hoed. Dit initiatief van de toenmalige decaan van de Faculteit der Geesteswetenschappen (en tegenwoordige voorzitter van het Amsterdamse College van Bestuur) Karel van der Toorn vindt altijd drie dagen na de officiële opening van het academisch jaar plaats en is een van de weinige gelegenheden door het jaar waar de verder zo verspreid gehuiste faculteit op één locatie bijelkaar komt. Het programma is sinds jaar en dag ongeveer hetzelfde: een korte inleiding door de decaan, vier sprekers uit de faculteit met korte (ca. 10 minuten durende) presentaties over een thema afgewisseld door muziek meestal verzorgd door studenten, een kwartiertje chaos om een groepsfoto van alle aanwezigen te organiseren en aansluitend een borrel en diner. Wat mij betreft altijd een van de leukste facultaire bijeenkomsten van het jaar en een prima gelegenheid om te netwerken.

Dit jaar, en het kon ook bijna niet anders gezien de manifestatie Amsterdam Wereldboekenstad, was gekozen voor het thema Wereldboekenuniversiteit. Zelf had ik in het organiserende groepje van de faculteit een kleine bijdrage kunnen leveren aan het programma. Het leukste daarin was het scherpe contrast tussen de presentaties van Lisa Kuitert en John Mackenzie Owen. Lisa die een lans brak voor het gedrukte boek, als bron voor onderzoek, cultureel erfgoed en ideale drager van informatie, en daartegenover John die de lof zong van de digitalisering als bevrijder van/voor het boek van zijn fysieke beperkingen. Gemakshalve ging hij daarbij overigens voorbij aan alle problemen rond e-book formats en auteursrecht. De foto was deze keer sneller dan andere jaren gemaakt, zodat we ook sneller dan anders van het eten konden genieten. Voor deze gelegenheid had de cateraar de maaltijden verpakt in dozen die gesierd werden door de drie iconen van Amsterdam Wereldboekenstad: Spinoza voor de vleesmaaltijd, Annie M.G. Schmidt voor de vis en Anne Frank voor de vegetarische versie.

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers op de volgende wijze: