Ithaka

Wowter was me vorige week al voor, maar dat beschouw ik verder niet als een schande. En dan heb ik het over Ithaka’s 2006 Studies of Key Stakeholders in the Digital Transformation in Higher Education. OCLC verblijdt ons al een aantal jaren met studies naar gebruikers van de bibliotheken, waarbij vooral de jongere generaties (de googlende en plagiërende screenagers) in het middelpunt van de belangstelling staan. Ithaka, een organisatie die gelieerd is aan JSTOR en ARTstor, heeft nu voor een derde keer onderzoek gedaan naar de oordelen van wetenschappelijk medewerkers over de bibliotheek en de wetenschappelijke informatievoorziening. Eerder is dat in 2000 en 2003 gebeurd en nu wordt er uitvoerig over de resultaten van het onderzoek uit 2006 gerapporteerd (terwijl men ondertussen ook al weer voor 2009 bezig is). Omdat het de derde keer is, is het nu ook beter mogelijk om trends te onderkennen in het (verklaarde) gebruik van bibliotheekvoorzieningen en in de verwachtingen t.a.v. de toekomst. Er is overigens al eerder door de onderzoekers in bescheidener vorm over de resultaten gerapporteerd, in juli 2007 in Educause Review, maar er wordt nu dieper op de data ingegaan. En voor de liefhebber worden die data ook beschikbaar gesteld voor eigen onderzoek!

Wowter heeft de belangrijkste algemene conclusies van het rapport al samengevat, dus dat ga ik niet nog een keer herhalen. Maar waar hij zich concentreert op dat algemene niveau, werd ik juist geraakt door de verschillen per discipline die in dit rapport weer zo nadrukkelijk tot uitdrukking komen. Dat de geesteswetenschappers niet voorop lopen bij de digitalisering en de overstap naar e-only weten we inmiddels al. Maar in dit rapport komen andere, belangrijkere verschillen naar boven. Zo documenteren de onderzoekers de grote sprong voorwaarts die de economen hebben gemaakt vanuit een achterstandsituatie in 2000 naar een plek in de frontlinie van de digitale gamma’s nu. Is voor bijna 40% van de geesteswetenschappers de bibliotheekcatalogus nog steeds het startpunt voor hun onderzoek (en niet gespecialiseerde databases of Google). En geeft 65% van de geesteswetenschappers aan nieuwe afleveringen van tijdschriften het liefst in papieren vorm te raadplegen, maar geldt dat toch ook voor 40% van de bèta’s.

De voor mij een na belangrijkste passage uit het rapport, echt uit het hart gegrepen, is de volgende: ‘The data show that different disciplines have dramatically different needs, interests, and priorities. An understanding of these differences must guide campus information strategy; a “one size fits all” solution will not, in fact, fit all.’

En de belangrijkste dan? Dat is volgens mij deze:

‘An important lesson is that the library is in many ways falling off the radar screens of faculty. Although scholars report general respect for libraries and librarians, the library is increasingly disintermediated from their actual research process. Many researchers circumvent the library in doing their research, preferring to access resources directly. Researchers no longer use the library as a gateway to information, and no longer feel a significant dependence on the library in their research process. Although the library does play essential roles in this process, activities like paying for the resources used are largely invisible to faculty. In short, although librarians may still be providing significant value to their constituency, the value of their brand is decreasing.’

In de VS is onder vakgenoten de discussie over dit rapport al losgebarsten (zie o.m. ACRLog en LibraryJournal), en terecht want de kwesties die in dit rapport worden aangesneden raken alle universiteitsbibliotheken. Verplichte leesvoer dus, ook voor ons.

Advertentie

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: