Bert en Bert

Afgelopen donderdag eindelijk de gelegenheid om bij te praten met Bert Gazendam, faculteitsbibliothecaris voor de faculteiten Economie en Bedrijfskunde (FEB) en Maatschappij- en Gedragswetenschappen (FMG). Voor de zomervakantie kon hij niet meegenomen worden in het rondje faculteitsbibliotheken omdat hij toen bezig was aan vier maanden durende trip rond de wereld. Jaloersmakend, als je nu de verhalen hoort (en als je dat door zijn blog al niet geworden was).

Bert heeft zo’n twee jaar geleden deze functie op zich genomen met als een van de belangrijkste opdrachten voor de komende jaren de fysieke en personele integratie zien te realiseren van de nu nog op twee locaties gevestigde faculteitsbibliotheken voor FEB en FMG (resp. de Pierson Révész Bibliotheek en de Bushuisbibliotheek). In het masterplan huisvesting van de UvA is na de oplevering van de nieuwbouw voor de bèta-faculteit in de Watergraafsmeer de concentratie van alle gamma-faculteiten, inclusief bijbehorende bibliotheken, op het Roeterseiland voorzien. Over 2 à 4 jaar moet dat z’n beslag gaan krijgen, dus enerzijds tijd genoeg om de integratie en verhuizing goed voor te bereiden maar anderzijds zijn dit gecompliceerde processen die ook ruim de tijd vragen.

Lang stilgestaan bij de methode die we zullen gaan hanteren om ook bij de faculteitsbibliotheken FEB en FMG een uniform plaatsingssysteem voor de open opstelling te kunnen invoeren op basis van de Dewey Decimal Classification. Bert heeft daarbij het voordeel dat de twee collecties waar het bij hem om gaat al sprake is van een gezamenlijk plaatsingssysteem op basis van de Nederlandse Basisclassificatie. Van het ene systeem moet hij dus overstappen naar het andere. Bij Geesteswetenschappen ligt dat wat anders. Op de vier locaties waar nu nog collecties Geesteswetenschappen in open opstelling staan zijn niet minder dan 34 verschillende plaatsingssystemen in gebruik, de erfenis van de veel geïdealiseerde huisvestingssituatie van zo’n 30 à 40 jaar geleden toen elke opleiding kon beschikken over een riant grachtenpand met de bibliotheek vaak als kloppend hart in het midden. In de afgelopen decennia heeft er weliswaar een aanzienlijke concentratie van de faculteit plaatsgevonden in een beperkt aantal panden, en ook concentratie van bibliotheekvoorzieningen, maar met instandhouding van alle variëteiten in plaatsingssystemen die op al die verschillende plekken, en met alle goede bedoelingen, zijn uitgedacht en geïmplementeerd. Grote opdracht voor de komende jaren is om dat op een gezamenlijke noemer te brengen en tot één geïntegreerde collectie Geesteswetenschappen te komen. Met Bert afgesproken dat we wat dit onderwerp betreft intensief samen zullen werken en van elkaars expertise zullen zien te profiteren.

Advertenties

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: