Burn Down the Library?

Gisteren met een groep medewerkers de plannen voor de nieuwbouw van de UB/Geesteswetenschappen op het Amsterdamse Binnengasthuisterrein weer eens tegen het licht gehouden. Na een aantal jaren van stilstand is er sinds het begin van dit jaar weer sprake van vooruitgang in de plannenmakerij. Het stadsdeel Centrum heeft zich dit voorjaar achter de plannen geschaard en met die steun in de rug heeft het CvB vlak voor de zomer de aanvragen ingediend voor de vergunningen die noodzakelijk zijn voor de nieuwbouw. Controversieel onderdeel daarvan vormt de voorziene sloop van twee panden op het Binnengasthuisterrein die op de monumentenlijst staan.

Het Programma van Eisen voor de nieuwbouw dateert al weer van zo’n tien jaar geleden; het definitieve ontwerp van het architectenbureau Cruz y Ortiz (Rijksmuseum!) van vier jaar geleden. Aan dat ontwerp valt, zeker aan de buitenkant, niets meer te wijzigen. Waar we nog wel naar kunnen kijken is de beschikbare ruimte voor de verschillende functies die in het gebouw zijn gepland en de plaats in het gebouw waar die functies het best tot hun recht komen. Zo’n 19 kilometer boekenplank voor de open opstelling van de nu nog over vier locaties verspreide geesteswetenschappelijke collecties én zo’n 1.000 studieplaatsen voor de voorziene ‘campus binnenstad’ zijn de twee pijlers onder het ontwerp en met name het ruimtebeslag voor de open opstelling is heel gezichtsbepalend voor het interieur. Vraag die zich nu natuurlijk opdringt is: moeten we nu, voor een gebouw dat mogelijk over zo’n vijf jaar z’n poorten zal openen, nog steeds die hoeveelheid ruimte reserveren voor de open opstelling? Hoe relevant zijn de uitgangspunten van tien jaar geleden nog?

Voor iemand als Adrian Sannier, Chief Technology Officer van Arizona State University, zijn dat inmiddels overbodige vragen. In zijn keynote op de conferentie Campus Technology 2008 pleitte hij, uiteraard ook om de zaal flink te prikkelen, voor ‘burn down the library’  en ga in hemelsnaam niet nu nog een nieuw boekenpaleis bouwen. ‘C’mon, all the books in the world are already digitized.’! Toch?

(met dank aan ACRLog)

Advertenties

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: