Oulu, dag 3

Business-ethics“, “Academic-administration“, …, “Digital-Humanities“?. Met deze oxymorons begon de laatste spreekster van het congres, Sylvia Adamson, vanmiddag haar bijdrage over haar ervaringen met het gebruik van digitale hulpmiddelen in haar onderzoek naar de betekenisverandering van ‘interest‘ en ‘interesting‘ in het taalgebruik in de 18e eeuw aan de hand van de romans van Jane Austen. Zij presenteerde zich nadrukkelijk als tegenhanger van congres-opener Eero Hyvönen met zijn IT-doorspekte presentatie en hi-tech portal. Aan haar presentatie had ze als titel meegegeven Digital Humanities. Have we an interest in common?? Het had, kreeg ik het idee, ook iets kunnen zijn als “and never the twain shall meet.” (en dan zonder vraagtekens).

Dat is misschien wel een van de belangrijkste ervaringen van de afgelopen drie dagen in Oulu: er gebeurt veel, heel veel in digital humanities en er worden prachtige produkten en applicaties opgeleverd. Er kan ook veel met digital humanities, maar de resultaten worden toch vooral in eigen kring gewaardeerd, de ontwikkelde methodes en hulpmiddelen hebben in het algemeen maar een gering terrein waarop ze toepasbaar zijn of ze vragen een zodanige inspanning van de gebruikers dat die zich wel twee keer bedenken voordat ze eraan beginnen. En, last but not least, de produkten en applicaties die ontwikkeld worden sluiten slecht aan bij waaraan werkelijk behoefte is bij geesteswetenschappelijke onderzoekers. Bewust of onbewust kwam dat ook nog eens duidelijk naar voren in de vragensessie na de laatste presentatie van de dag. Een jonge Groningse student, Wybo Wiersma, had net vol vuur en enthousiasme en in een tomeloos tempo het waarom en het belang van de mede door hem ontwikkelde LogiLogi-site betoogd toen uit de zaal de vraag kwam: heb je dit nu gedaan omdat je het zelf een leuk idee vond of omdat er duizend filosofen bij je aan de deur stonden te rammelen? Wybo redde zich er wel uit, maar de vraag was natuurlijk terecht: ligt er aan al dit werk wel een daadwerkelijke vraag uit het veld ten grondslag?

Zo vraaggestuurd werkt de wetenschap natuurlijk nu eenmaal niet, maar als er vanuit de eigen kring (de eigen community, dat woord is volgens mij het meest gevallen de afgelopen dagen) zo’n belang wordt gehecht aan gebruikt én gewaardeerd worden, dan is die kwestie van de vraag uit het veld natuurlijk uitermate belangrijk. Het besef daarvan is bijvoorbeeld wel terug te vinden in het internationale onderzoek waarover ’s ochtends in de sessie The building blocks of the new Electronic Book werd bericht. E-books have still not taken off (ondanks Sony Reader, Kindle en Iliad), was ook de conclusie in dit gezelschap en “If we would like future electronic books to be used, they must be equally fit for the purpose. To produce such a resource we must understand what users do, what they like, and what they might like in future.”  En quote of the day: “Don’t underestimate the bathtub-argument”.

Nog een laatste observatie: vanmorgen tijdens een van de sessies vielen voor het eerst tijdens deze conferentie (althans voor mij) de woorden Google Book Search en Open Content Alliance; niet geheel toevallig kwamen ze uit de mond van Lisa Spiro, afkomstig uit de bibliotheekwereld en initiatiefneemster van DiRT (nu ook met weblog). Het had iets raars: terwijl de bibliotheekwereld sinds december 2004 op z’n kop staat, is de wereld van digital humanities vooral naar binnen gericht met zichzelf bezig. Er liepen overigens genoeg bibliothecarissen tijdens deze conferentie rond, maar dat waren vooral mensen die vanuit de bibliotheek participeerden in digitaliserings- of andere projecten. Van een vruchtbare uitwisseling van belangrijke issues was geen sprake, terwijl er daarvoor voldoende aanknopingspunten zijn. ‘Onze’ gebruikers zijn tenslotte dezelfde die de digital humanists willen helpen en ondersteunen. Misschien een goed thema voor volgend jaar In College Park, Maryland?

P.S. morgenavond Spanje-Duitsland. Ik kan helaas niet kijken, want zit dan in de bus op weg naar de poolcirkel. Mijn voorspelling? 3-1 voor Spanje, maar gelet op mijn eerdere voorspellingen tijdens dit EK zullen de Duitsers wel winnen.

Advertenties

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: