Oulu: dag 2

Gisteravond toch nog even zitten lezen. Een artikel van Patrick Juola over killer applications die digital humanities eindelijk de status zullen geven die het verdient. Het artikel is een bewerking van een presentatie op DH2006 en is nu, bijna twee jaar later!, in druk verschenen in Literary & Linguistics Computing, met (voorheen) Computers in the Humanities het belangrijkste tijdschrift in het vakgebied. Juola maakt zich sterk voor een applicatie die een goede index van een monografie kan maken, een annotatietool (“annotation is a crucial step in recording a reader’s encounter with a text, in developing an interpretation, and in sharing that interpretation with others.”) en een voor geesteswetenschappers geschikte tool om bronnen te ontdekken. De ontwikkeling van dergelijke killer apps zijn volgens Juola essentieel voor een doorbraak van digital humanities naar mainstream humanities. Hmm.

De Text Encoding Initiative wordt als een van de succesnummers van de digital humanities community bschouwd. De afspraken die zijn gemaakt, en nog steeds gemaakt worden, over de wijze van mark up van teksten hebben hun waarde meer dan bewezen in de afgelopen jaren. Toch blijft het gebruik van TEI beperkt tot een betrekkelijk kleine gemeenschap, die vanmorgen o.m. stil stond bij de verworvenheden van de laatste versie, P5. Daaruit bleek nog maar eens duidelijk dat voor een bredere verspreiding van TEI de initiële inspanning die geleverd zal moeten worden door diegene die TEI wil gaan gebruiken waarschijnlijk nog steeds te groot is. En dat zal die bredere verspreiding en toepassing in de weg blijven staan. Denk aan het lijstje van toepassingen van Johnson van gisteren: gebruik daarvan vereist geen ellenlange handleidingen en geen enkel technisch inzicht, en dus zijn juist zij zo succesvol.

Overigens, TEI is open source, door iedereen vrij te gebruiken. Open source lijkt sowieso in de wereld van digital humanities een belangrijker rol te spelen dan open access. De hierboven genoemde flagship journals zitten achter de betaalmuren van Oxford UP en Springer. De eerlijkheid gebiedt wel te zeggen dat er sinds een jaar nu een eigen open access tijdschrift is, de Digital Humanities Quarterly, maar wat meer aandacht voor OA zou geen kwaad kunnen.

Quote of the day? Vooruit, twee quotes vandaag:

 • “Arianna is the PC, I am the book”. (Tamara Lopez van King’s College over haar samenwerking met Arianna Ciula bij de realisering van een gelijktijdige papieren en digitale editie van de Henry III Fine Rolls)
 • “Listen to the users!” (Claire Warwick in haar zoveelste pleidooi om via etnografisch onderzoek zicht te krijgen op hoe geesteswetenschappers daadwerkelijk onderzoek doen)
Advertenties

1 comment so far

 1. Laval on

  Bert,

  Mijn eigen vakantie is nu al begonnen, en straks zit ik weer aan de Vlaamsche kust, maar natuurlijk wil ik, waar ik ook vertoef, geen dag jouw berichtgeving vanuit het hoge Noorden missen.
  Ik heb één stuk kommentaar, betreffende jouw tweede *citaat van de dag*, en wel dit. Claire heeft (uiteraard) groot gelijk. Ik hoop dat het niet te onbescheiden overkomt (want iedereen weet wel hoe bescheiden ik van nature ben), maar waar zij hier voor pleit — t.w., m.b.t. etnografisch onderzoek — is waar ik zelf al jaren voor pleit. Bijv. in mijn voordracht vorig jaar in North Carolina ( zie de volle versie op het Web ), ook terloops in het stuk van afgelopen december in _Evidence based library and information practice_, maar ook vurig (“de enige benadering die voor ons echt zal werken, al is die niet makkelijk of goedkoop”) een jaar of drie geleden toen wij en Marco Streefkerk stonden te praten na mijn uiteenzetting over personalisatie. Maar nu nog steeds, net als toen, wil men dit eigenlijk niet horen, en zeker niet ermee daadwerkelijk rekening houden. Dat geldt voor onze organisatie, maar denk niet dat ik in het bijzonder die wil bekritiseren : hetzelfde geldt voor heel
  veel — ja, veruit de meeste — bibliotheekorganisaties. Toevallig genoeg is het juist in Finland (ik denk meteen aan Tampere) waar dit besef wèl een beetje door is beginnen te dringen. Ik zal er trouwens waarschijnlijk iets over zeggen in mijn presentatie op OCN2008 (in de sessie ‘Opleiding’) dit najaar. Groetjes — en geniet verder !


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: