Live from Oulu!

Oulu? Hoezo? Ja, daar zit ik sinds vanmiddag, in Noord-Finland, om deel te nemen aan Digital Humanities 2008, de grootste en belangrijkste conferentie (althans, volgens eigen zeggen) op het gebied van digitale toepassingen in geesteswetenschappelijk onderzoek. Ik ben hier overigens niet alleen, maar met collega-vakreferent Caroline (die ook Scandinavië in haar portefeuille heeft) en nog zo’n tweehonderd (geestes-)wetenschappers van over de hele wereld met de gebruikelijke zwaartepunten West-Europa en Verenigde Staten. En met de laptop van mijn zoon (dank Luc!) en het gratis draadloos stadsnetwerk van Oulu (grote klasse!) kan ik heet van de naald verslag doen van onze bevindingen. Ik ben nog niet zo’n blogger die op de eerste rij in de zaal als een gek op z’n toetsenbord gaat zit te rammelen, maar in de rustige periodes ga ik proberen snel even onze laatste indrukken vast te leggen.

Waarom zijn wij hier? Eigenlijk met twee doelstellingen. In de eerste plaats om goed zicht te krijgen op de huidige stand van zaken in digital humanities. Wat zijn op dit moment de belangrijkste issues in het onderzoek, in welke deeldisciplines van de geesteswetenschappen worden er belangrijke stappen gezet, welke nieuwe technieken dienen zich aan? In de tweede plaats om (uiteraard) de link te leggen met de bibliotheek. Welke rol kan een wetenschappelijke bibliotheek (onze UB) spelen in het ondersteunen van deze digitale ontwikkelingen in het geesteswetenschappelijk onderzoek? Als we het over e-science, datasets en de scholarly workbench (Surf) hebben, gaat het toch meestal over de exacte wetenschappen. Maar ook bij de alfa’s staan de ontwikkelingen niet stil en daar laten we ons nu graag over bijpraten met het oog op die ondersteuning en facilitering.

Ervaringen van vandaag? We slaagden er wonderwel in om vanaf de luchthaven van Oulu via ons hotel (bagage afgegeven) en een (niet geplande) zwerftocht over de campus net op tijd te zijn om drie uur voor de openingssessie. Eerst drie kwartier plichtplegingen door de organisatoren en de Universiteit van Oulu en daarna de keynote door Eero Hyvönen. Nog nooit zo’n lange keynote meegemaakt. Hyvönen zat blijkbaar op z’n praatstoel (letterlijk) want ondersteund door 74 PowerPoint-slides kregen we alle ins en outs te horen van het project KulttuuriSampo, een geslaagde poging om informatie over het Finse cultureel erfgoed met behulp van semantisch web-technieken landelijk eenduidig te ontsluiten en via één portal beschikbaar te maken. Veel geld, heel veel geld is daar door zowel de Finse overheid als Finse technologiebedrijven in gestoken. De naam Nokia is geloof ik tijdens zijn presentatie niet gevallen, maar het is een van de belangrijkste werkgevers in de regio rond Oulu. Hyvönen komt zelf uit de IT-hoek en dat was o.m. te merken aan zijn ‘quote of the day’. Op 25 september moet KulttuuriSampo (Finnish Culture on the Semantic Web) live gaan en “What cannot be finished, will be removed.” Dat zal je een geesteswetenschapper niet snel horen zeggen.

Advertenties

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: