Evidence-Based

In de laatste InformatieProfessional breken twee clinical librarians van de Amsterdamse Medische Bibliotheek een lans voor evidence-based medicine (EBM). Nu hoopte je natuurlijk altijd al dat in de geneeskunde toegepaste behandelmethoden gebaseerd zouden zijn op deugdelijk onderzoek, maar blijkbaar is er ook nog zoiets als non evidence-based medicine. Je kunt dus toch altijd nog maar beter gewoon uit het ziekenhuis wegblijven. 😉

EBM is overgewaaid uit de Verenigde Staten en heeft inmiddels vaste grond onder de voeten gekregen in Nederland, met name bij de medische bibliotheken van de Nederlandse academisch medische centra. En vanuit deze hoek is de vonk ook overgesprongen naar de bibliotheek- en informatiewetenschap, met inmiddels een eigen vaktijdschrift, een toolkit en een eigen tweejaarlijkse conferentie.

En daar houdt het niet mee op. De Amsterdamse universiteit begint binnenkort met Maastricht en Groningen een nieuwe instituut voor evidence-based onderwijs. Andere voorbeelden zijn evidence-based nursing, evidence-based management en evidence-based dentistry.

En er kon natuurlijk op gewacht worden: er is nu ook EBW2: Evidence-based Web 2.0. De start ligt weer in de medische hoek, maar bredere verspreiding is natuurlijk onvermijdelijk. Een eerste definitie:

“Evidence-based web 2.0 (EBW2) is the integration of best evidence of social software use in promoting effective time/information management skills in the digital age. In addition to alloting time for experimentation, heuristics and ‘play’, librarians and information specialists will also want to systematically evaluate EBW2 and build a good evidence-base for the future effective application of web 2.0 tools.”

EB heeft blijkbaar het tij mee. Of is het inderdaad zo dat ‘we’ vroeger maar wat aanklooiden en ons nu pas bewust worden van de noodzaak van hard bewijsmateriaal, in ons optreden als informatieprofessional of als behandelend chirurg?

Advertenties

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: